Νέα - Δραστηριότητες


Ετήσια επιστημονική διάλεξη αφιερωμένη στη μνήμη του Ακαδημαϊκού Μανόλη Χατζηδάκη, Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 7.00 μ.μ.

Το Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών τιμώντας τον ιδρυτή του ακαδημαϊκό Μανόλη Χατζηδάκη (1909-1998), διαπρεπή βυζαντινολόγο, Γενικό Έφορο Αρχαιοτήτων, Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και του Μουσείου Μπενάκη, οργανώνει όπως κάθε χρόνο την ετήσια επιστημονική διάλεξη αφιερωμένη στη μνήμη του, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 7:00 μ.μ., στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών.

Προσκεκλημένη ομιλήτρια είναι η καθηγήτρια της βυζαντινής τέχνης του Πανεπιστημίου Harvard, έδρα Dumbarton Oaks, κ. Ιόλη Καλαβρέζου.

Θέμα: «Ο συμβολισμός του φωτός στη βυζαντινή πολιτική ιδεολογία»

Η ομιλία θα διερευνήσει μέσω κειμένων και εικόνων τη θέση του αυτοκράτορα στη βυζαντινή ηλιοκεντρική αντίληψη του τότε κόσμου. Θα αναλύσει την θεώρηση και συσχέτιση του ρόλου του αυτοκρατορικού αξιώματος με το φως, αναφερόμενη τόσο σε έργα τέχνης όσο και συμβολικούς όρους σύγκρισης. Ξεκινώντας από το τόντο του Dumbarton Oaks, θα αναπτύξει τις διάφορες πτυχές αυτής της αντίληψης, αναδεικνύοντας την ιδιότητα του βυζαντινού αυτοκράτορα ως δεύτερου ήλιου.

 


 

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Κέντρου Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης με θέμα «Mendicant Orders in the Eastern Mediterranean: Art, Architecture and Material Culture (13th-16th c.)», Ναύπλιο, 19-23 Απριλίου 2017

 

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του Συνεδρίου