Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας

Το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας ιδρύθηκε το 2005 μετά από την εκλογή του καθηγητή Σ. Κριμιζή στην έδρα της "Επιστήμης του Διαστήματος" της Ακαδημίας Αθηνών το 2004.

Το Γραφείο έχει σαν αντικείμενο εργασίας την έρευνα στον τομέα της Διαστημικής και Μαγνητοσφαιρικής Φυσικής, της Πλανητικής Φυσικής και της Φυσικής Πλάσματος, με έμφαση στην ανάλυση δεδομένων που παρέχονται από εν εξελίξει διαστημικές αποστολές στις οποίες το Γραφείο Διαστημικής συμμετέχει ενεργά, αναπτύσσοντας παράλληλα διαρκείς συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα όπως το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ, το Max Planck Institut für Sonnensystemforschung στη Γερμανία και το Centre d' Etude Spatiale des Rayonnements στη Γαλλία. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιοποιούνται συστηματικά, είτε με άρθρα σε βιβλία και διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, είτε με ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια ανά τη Γη. 
Στις δραστηριότητες του Γραφείου περιλαμβάνονται ακόμη η διοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων, ομιλίες προς την επιστημονική κοινότητα (σεμινάρια Ακαδημίας Αθηνών, ομιλίες σε Aνώτατα Eκπαιδευτικά Iδρύματα της χώρας) αλλά και προς το ευρύ κοινό (ομιλίες σε ανοικτές εκδηλώσεις, συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης), καθώς και η επίβλεψη μεταπτυχιακών φοιτητών σε εργασίες σχετικές με το αντικείμενο της Διαστημικής.
Το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας στεγάζεται στο κτίριο της Τάξης των Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών, στον Παπάγο.

Επόπτης: 
Σταμάτιος Κριμιζής
Ε-mail: skrimizis@academyofathens.gr, Tom.Krimigis@jhuapl.edu, Τηλ: 210 6597 123

Συνεργάτες (άμισθοι):
Δρ. Νίκος Σέργης (Ερευνητικός Συνεργάτης), Ε-mail: nsergis@phys.uoa.gr, Τηλ. 210 6597 639
Δρ. Κωνσταντίνος Διαλυνάς (Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης), Ε-mail: kdialynas@phys.uoa.gr 

Γραμματεία:
Κατερίνα Παναγιωτακοπούλου, e-mail: katerina.panagiotakopoulou@gmail.com, Τηλ. 210 6597 667

Ερευνητικά προγράμματα: 
Ανάλυση δεδομένων από τις ακόλουθες αποστολές: Voyager, Ulysses, ACE, Cassini, MESSENGER, New Horizons.

Δημοσιεύσεις: 
Από το 2007 έχουν δημοσιευτεί 63 εργασίες σε περιοδικά με κριτές και 181 σε διεθνή συνέδρια.

Νέα:

 

Διεύθυνση: 
Σωρανού Εφεσίου 4, 115 27 Αθήνα
Τηλ. 210 6597 667
Fax: 210 6597 641