Δελτία Τύπου

Απεβίωσε την Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, ο Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Κριμπάς

 

Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και Γενετική στη Σορβόννη. Εργάστηκε ερευνητικά στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και δίδαξε ως καθηγητής της Γενετικής στην Aνωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο), στο Πανεπιστήμιο Paris VI και ως επισκέπτης καθηγητής στο Harvard, συμμετείχε σε συνέδρια Βιολογίας και Γενετικής και σε εκδοτικές επιτροπές επιστημονικών περιοδικών.

Διαδικτυακή Ομιλία στην Ακαδημία Αθηνών του Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων, κυρίου Σωτηρίου Τσιόδρα, με θέμα: «Πανδημία SARS-CoV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας», Τρίτη 6 Απριλίου 2021, Ώρα 18:00

Στο πλαίσιο διενέργειας των Διαλέξεων της Τρίτης της Ακαδημίας Αθηνών, θα μεταδοθεί την Τρίτη 6 Απριλίου και ώρα 18:00, διαδικτυακή ομιλία του Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων, κυρίου Σωτηρίου Τσιόδρα, με θέμα «Πανδημία SARS-CoV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας».

Η διαδικτυακή ομιλία θα πραγματοποιηθεί μέσω του συνδέσμου:

http://www.academyofathens.gr/el/lectures/20210406

Ανακοίνωση πίνακα οίκοθεν τιμωμένων Ακαδημίας Αθηνών έτους 2020 και προκήρυξη Αριστείου κατά τη Διαδικτυακή Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της 200ής επετείου από την Εθνική Παλιγγενεσία

Κατά τη Διαδικτυακή Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της 200ής επετείου από την Εθνική Παλιγγενεσία, την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, παρουσία του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητή Λουκά Χριστοφόρου, ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Εμμανουήλ Ρούκουνας εκφώνησε πανηγυρικό λόγο με θέμα: «Η Διπλωματία στην Υπηρεσία της Πατρίδος».
Εν συνεχεία, ο Γενικός Γραμματεύς Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός ανακοίνωσε τις εγκριθείσες από την Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών προτάσεις Ακαδημαϊκών για βράβευση του έτους 2020.

Διαδικτυακή Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της 200ής επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας

Την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της 200ής επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, παρουσία του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Ακαδημαϊκού καθηγητή Λουκά Χριστοφόρου. Τον πανηγυρικό λόγο θα εκφωνήσει ο Ακαδημαϊκός καθηγητής Εμμανουήλ Ρούκουνας με θέμα: «Η Διπλωματία στην Υπηρεσία της Πατρίδος».

Η Επιστήμη συναντά την Τέχνη: Το επιστημονικό ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική απεικόνιση ηφαιστειακών εκρήξεων.

 

Δραματικά ηλιοβασιλέματα ύστερα από ηφαιστειακές εκρήξεις ενέπνευσαν καλλιτέχνες όπως οι William Turner, Caspar David Friedrich και Edvard Munch. Οι πίνακές τους βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τις ατμοσφαιρικές μεταβολές που προκάλεσαν οι εκρήξεις αυτές.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο "How Mount Tambora and Other Volcanic Eruptions Inspired Artistic Masterpieces" του περιοδικού Discover.

Δεύτερος θεματικός κύκλος της ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑΣ: "Επιδημίες στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια", Τετάρτη, 17/2/2021, 5-7 μ.μ.

Η ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ, μία μηνιαία σειρά διαλέξεων, φιλοδοξεί να αναβιώσει την κουλτούρα λόγου και διαλόγου η οποία είναι συνυφασμένη από αρχαιοτάτων χρόνων με την πολιτισμική ταυτότητα, την καλλιτεχνική ιδιοσυστασία και την πνευματική ιδιοπροσωπία της Αθήνας. Η ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ φιλοξενεί ομιλητές εγνωσμένου κύρους, φιλολόγους και άλλους επιστήμονες, ανθρώπους του πνεύματος, του πολιτισμού ή της πολιτικής, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας σκέψεις γύρω από τη χρησιμότητα της Κλασικής Φιλολογίας και τη σύνδεσή της με τον κόσμο γύρω μας. Επιπλέον, προσφέρει τον λόγο σε πολιτιστικά ενήμερους και μορφωτικά ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας ώστε να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις για ό,τι απασχολεί τη φιλολογία και τον πολιτισμό ευρύτερα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2021

Ανακοινώθηκε η προκήρυξη των βραβείων της Ακαδημίας για το έτος 2021

 

Για τους Γενικούς όρους απονομής  και το πλήρες κείμενο της προκήρυξης

ακολουθείστε τον σύνδεσμο: http://www.academyofathens.gr/el/awards/call-2021

 

Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών εντόπισε στην Ελλάδα το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του SARS-CoV-2

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού ταυτοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ίδρυματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) σε 4 ταξιδιώτες από την Μ. Βρετανία μετά από εντατικούς ελέγχους που διενεργούνται στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ανακοίνωση Τιμωμένων Ακαδημίας Αθηνών 2020

Επισημαίνεται ότι η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για την απονομή των βραβείων δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της παρούσας περιοριστικής κατάστασης που υπαγορεύεται από την ανάγκη αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού Sars-CoV-2. Η επίδοση των παπύρων θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ενώ ήδη όλα τα χρηματικά βραβεία έχουν αποδοθεί στους τιμώμενους.

Ο κ. Αντώνιος Ρεγκάκος εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2021

Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε σήμερα Αντιπρόεδρό της για το έτος 2021 τον Ακαδημαϊκό κ. Αντώνιο Ρεγκάκο. Πρόεδρος της Ακαδημίας για το ίδιο έτος θα είναι ο κύριος Λουκάς Γ. Χριστοφόρου.