Δελτία Τύπου

Διοργάνωση Ημερίδας με θέμα: «Ενεργειακή Αυτοδυναμία της Ελλάδος στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ενέργεια», Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

9.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.

Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα

Πανεπιστημίου 28, Αθήνα

 

Η Ακαδημία Αθηνών διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: «Ενεργειακή Αυτοδυναμία της Ελλάδος στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ενέργεια», την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021 στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών.

Δελτίο Τύπου της EASAC - Κλιματική κρίση και κρίση Βιοποικιλότητας: 16 κρίσιμα πεδία δράσης για τη διαφύλαξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

 

Παρατίθεται κατωτέρω Δελτίο Τύπου της EASAC που περιλαμβάνει δεδομένα για τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στη Γλασκώβη και τη Σύνοδο για την Βιοποικιλότητα στην Κίνα αυτό το φθινόπωρο, εστιάζοντας σε 16 πεδία που απαιτούν άμεση δράση.

Tο κείμενο της EASAC είναι διαθέσιμο εδώ

 

EASAC Press Release

 

"Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των μνημείων της Φύσης από τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής": Nέο Διεθνές Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών

 

Ανακοινώνεται η έναρξη νέου Διεθνούς Μεταπτυχιακού προγράμματος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) που εκπονείται σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών με τίτλο «Protection of Cultural Heritage and Monuments of Nature from the Effects of Climate Change (CCC)» (Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των μνημείων της Φύσης από τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής). Περισσότερες λεπτομέρειες διατίθενται στην δίγλωσση ιστοσελίδα του προγράμματος στη διεύθυνση:

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Επίτιμο Μέλος της τον εξέχοντα πολιτικό κ. Jean-Claude Juncker

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 22ης Ιουνίου 2021, εξέλεξε τον κ. Jean-Claude Juncker, εξέχοντα Ευρωπαίο πολιτικό, πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, ως Επίτιμο Μέλος της.

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Τακτικό Μέλος της τον ζωγράφο Αλέκο Βλ. Λεβίδη

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 22ης Ιουνίου 2021, εξέλεξε τον ζωγράφο Αλέκο Βλ. Λεβίδη, ως Τακτικό Μέλος της, στην προκηρυχθείσα έδρα της «Ζωγραφικής», στην Β’ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Τακτικό Μέλος της τον Καθηγητή Χειρουργικής Δρα Ανδρέα Τζάκη

 

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 17ης Ιουνίου 2021, εξέλεξε τον Καθηγητή Χειρουργικής Δρα Ανδρέα Τζάκη, ως Τακτικό Μέλος της, στην προκηρυχθείσα έδρα με τίτλο «Ιατρικές Επιστήμες “Χειρουργική-Μεταμοσχεύσεις”», στην A’ Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Ξένο Εταίρο της τον Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης κ. Philippe C. Schmitter

 

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 17ης Ιουνίου 2021, εξέλεξε ως Ξένο Εταίρο της, τον Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία κ. Philippe C. Schmitter, στη Γ’ Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Η Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών προχωρά σε σταδιακή επαναλειτουργία

 

 

Από την Τετάρτη 16.06.2021 το αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης θα είναι ανοιχτό Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 14.00μ.μ.. Ο μέγιστος αριθμός των χρηστών του αναγνωστηρίου θα είναι 4 άτομα.

Για την επίσκεψή σας απαιτείται η αποστολή e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση library@academyofathens.gr ή τηλεφωνική επικοινωνία στο 210-3664795 ή 210-3664790 ἠ 210-3664768 προκειμένου να προγραμματιστεί η ημέρα και η ώρα προσέλευσης. Ο μέγιστος αριθμός βιβλίων είναι 5.

Απεβίωσε τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 ο Ακαδημαϊκός Ευάγγελος Μουτσόπουλος

 

Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Aθήνα το 1930. Σπούδασε Kλασσική Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και Φιλοσοφία στο Παρίσι, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας (1958), και παρακολούθησε μαθήματα μουσικής και μουσικολογίας. Tο 1958 εξελέγη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Aιξ Mασσαλίας, το 1965 τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1969 στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, του οποίου διετέλεσε πρύτανης το 1977. Δίδαξε σε ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Στη Χρύσα Κουβελιώτου και την Βικτώρια Κάσπι απονέμεται το βραβείο Αστρονομίας Shaw για το 2021

 

Το βραβείο Shaw στην Αστρονομία για το 2021 απονεμήθηκε εξίσου στην Βικτώρια Κάσπι, Καθηγήτρια Φυσικής και Διευθύντρια του McGill Space Institute στον Καναδά, και στην Χρύσα Κουβελιώτου, Καθηγήτρια και Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου George Washington και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, για τη συμβολή τους στη μελέτη και κατανόηση των magnetars. Τα magnetars είναι αστέρες νετρονίων με πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο, τα οποία συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα αστροφυσικών φαινομένων υψηλών ενεργειών.

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της τον Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών κ. Γεώργιο-Μάριο Αγγελέτο

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 27ης Μαΐου 2021, εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της, στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, τον Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology, MIT) κ. Γεώργιο-Μάριο Αγγελέτο, οικονομολόγο.

Διαδικτυακή Ομιλία του Ακαδημαϊκού κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη: «Το Κριτικό Λεξικό της Ελληνικής Επαναστάσεως» (1/6/2021)

 

 

Στο πλαίσιο διενέργειας των διαλέξεων της Τρίτης της Ακαδημίας Αθηνών, θα μεταδοθεί την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021 και ώρα 18.00, η διαδικτυακή ομιλία του ακαδημαϊκού κ. Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη, με θέμα «Το Κριτικό Λεξικό της Ελληνικής Επαναστάσεως».

Η διαδικτυακή ομιλία θα μεταδοθεί μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:

http://www.academyofathens.gr/el/lectures/20210601

 

"Κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές": Η Ακαδημία Αθηνών φιλοξένησε την συζήτηση του 6ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών

Η Ακαδημία Αθηνών φιλοξένησε το πάνελ "Climate Change and Natural Disasters. Transformation policies for a sustainable future.", στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών (Delphi Economic Forum VI). Η συζήτηση μεταδόθηκε την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021, από 10:30 ως 11:20.

Διαδικτυακή Ομιλία στην Ακαδημία Αθηνών του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη: «Τα χρόνια του Κυπριακού: Οι ιστορικοί σταθμοί και οι σύγχρονες προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής» (12/5/2021)

Στο πλαίσιο διενέργειας των εβδομαδιαίων διαλέξεων της Ακαδημίας Αθηνών και σε συνεργασία με το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Μαΐου και ώρα 18:00 διαδικτυακή ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, με θέμα: «Τα χρόνια του Κυπριακού: Οι ιστορικοί σταθμοί και οι σύγχρονες προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής».