Ανακοινώσεις

*ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ* "Oedipus in America", (Patrice Rankine, 30/6/2022). Σεμινάριο Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας

Αναβάλλεται η διαδικτυακή ομιλία στο πλαίσιο του Σεμιναρίου του ΚΕΕΛΓ, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, 30/6 (Patrice Rankine, University of Chicago).

«Όψεις της παροιμιολογικής έρευνας στην Ελλάδα. Μελέτες δημοσιευμένες στην Επετηρίδα του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών»: Διαδικτυακή εκδήλωση Κέντρου Λαογραφίας (Τρίτη, 21/6/2022)

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών σας προσκαλεί στο πλαίσιο του κύκλου διαδικτυακών ομιλιών, στην ομιλία του ερευνητή Γεωργίου Τσερπέ με θέμα «Όψεις της παροιμιολογικής έρευνας στην Ελλάδα. Μελέτες δημοσιευμένες στην Επετηρίδα του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών».

Πρόσκληση για την υποβολή οικονομικών προσφορών που αφορούν στην ανάληψη της οικονομικής διαχείρισης των επί της οδού Πραξιτέλους αριθ. 187 και 189 (Πειραιάς) δύο πολυκατοικιών (κληρ. Α. Μανούση)

 

Η Ακαδημία Αθηνών έχει στην αποκλειστική της κυριότητα δύο πολυκατοικίες που βρίσκονται στον Πειραιά στην οδό Πραξιτέλους αριθ.187 και Πραξιτέλους αριθ.189 αντίστοιχα (κληροδότημα Α. Μανούση).

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αμεσότερα και αποτελεσματικότερα οι τρέχουσες ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης όλων των οριζόντιων ιδιοκτησιών και των κοινόχρηστων χώρων των δύο πολυκατοικιών είναι απαραίτητο να ανατεθεί η οικονομική διαχείριση της πολυκατοικίας σε κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θα αναλάβει τα εξής:

Συνεδρία Υποδοχής του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης κ. Philippe C. Schmitter ως Ξένου Εταίρου της Ακαδημίας Αθηνών

Την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022 και ώρα 19.00 θα μεταδοθεί ζωντανά η συνεδρία υποδοχής του κ. Philippe C. Schmitter, Ομότιμου Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία, ως Ξένου Εταίρου της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Προκήρυξη έδρας τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών με τίτλο «Ιστορία του Ελληνισμού κατά την Ρωμαιοκρατία (Β' αι. π.χ. -Δ' αι. μ.χ.)»

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ  ΠΛΗΡΩΣΕΩΣ  ΕΔΡΑΣ

 

Με απόφαση της Ολομελείας της 26ης Μαΐου 2022 και σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 17 και 22 του Οργανισμού όπως αυτά αντικαταστάθηκαν με το Π.Δ.191/2004 (Φ.Ε.Κ. υπ’ αριθμ. 168/10.9.2004, τ. Α') και τα άρθρα 28, 29 και 30 του Εσωτερικού Κανονισμού της Ακαδημίας

 

Προκηρύσσουμε

 

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Ακαδημίας Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και τη Λειτουργία του Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών.

 

Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και τη Λειτουργία του Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιώνμεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διά της Υπουργού Λίνας Μενδώνη, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γιώργο Διδασκάλου,  της Ακαδημίας Αθηνών, διά του Προέδρου Αντωνίου Ρεγκάκου  και του Γενικού Γραμματέα της Χρήστου Ζερεφού και του Δήμου Αθηναίων, διά του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Δεύτερος κύκλος σεμιναρίων ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ: «Τεχνολογικά επιτεύγματα στην αρχαία Ελλάδα» (8/6/2022)

Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022, κατά τις ώρες 6-8 μ.μ., και φιλοξενεί ανακοινώσεις του Κώστα Κοτσανά (Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας) και της Μαρίας Γερολέμου (University of Exeter). Ο γενικός τίτλος του κύκλου διαλέξεων είναι «Τεχνολογικά επιτεύγματα στην αρχαία Ελλάδα». Συντονιστές της εκδήλωσης είναι η Αλεξάνδρα Ροζοκόκη και ο Ανδρέας Σεραφείμ, Ερευνητές του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας.

3121η Συνεδρία της Ολομελείας, Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2022, ώρα 11.00 π.μ.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

1) Αναγγελία της από 26.5.2022 απόφασης της Ολομελείας περί προκηρύξεως μιας έδρας τακτικού μέλους της Ακαδημίας, στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, με τίτλο με τίτλο «Ιστορία του Ελληνισμού κατά την Ρωμαιοκρατία (Β' αι. π.χ. - Δ' αι. μ.χ.)»

 

 

 

Συνεδρία Υποδοχής του Καθηγητή κ. Irad Malkin ως Ξένου Εταίρου της Ακαδημίας Αθηνών

Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022 και ώρα 18.00 θα μεταδοθεί διαδικτυακά η συνεδρία υποδοχής του κ. Irad Malkin, Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, Μεσογειακής Ιστορίας και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, ως ξένου εταίρου της Ακαδημίας Αθηνών.

Επαναπροκήρυξη της πρόσκλησης υποβολής προσφοράς για απευθείας ανάθεση της προμήθειας κινητού εξοπλισμού στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος 200/972

 

«Επαναπροκήρυξη της πρόσκλησης υποβολής προσφοράς για απευθείας ανάθεση της προμήθειας κινητού  εξοπλισμού στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Σύγχρονες Μορφές εθελοντικής, κοινωνικής αλληλεγγύης: Πραγματικότητες, δυνατότητες, προϋποθέσεις και όρια. Η περίπτωση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού» (κωδικός έργου 200/972).

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων αξιολόγησης υποψηφίων για τη σύναψη σύμβασης ανάθεσης έργου στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Μεγαλιθικά στη Μάνη» (Κωδ. Έργου 200/990)

 

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων αξιολόγησης υποψηφίων για τη σύναψη μίας (1) συμβάσεως ιδιωτικού δικαίου για την ανάθεση έργου με αντικείμενο:  αρχιτεκτονική τεκμηρίωση και φωτογραμμετρικές και σχεδιαστικές αποτυπώσεις οικισμών και κτιρίων (οικιών, πύργων, εκκλησιών και λοιπών παραδοσιακών κατασκευών, περίπου 40 τον αριθμό) διάσπαρτων στο νότιο τμήμα της χερσονήσου του Ταινάρου που είναι πιθανόν να ανήκουν σε όλες τις ιστορικές περιόδους από τους αρχαίους έως τους νεώτερους χρόνους. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί εργασία πεδίου τουλάχιστον 20 ημερών.

Σεμινάριο του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας: «What Do We Know about Philosophy and Philosophers at the End of Republic Book V?» (Αλέξανδρος Νεχαμάς, 8/6/2022)

 

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών

στο πλαίσιο του Μηνιαίου Σεμιναρίου Φιλοσοφίας

υποδέχεται τον Ακαδημαϊκό και Επόπτη του ΚΕΕΦ

Αλέξανδρο Νεχαμά,

Καθηγητή φιλοσοφίας και συγκριτικής λογοτεχνίας (Πανεπιστήμιο Princeton),

Εισήγηση της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Προοπτικές για την Πυρηνική Ενέργεια στο Μείγμα Ηλεκτροπαραγωγής»

 

Παρατίθεται προς ενημέρωσή σας η κατωτέρω εισήγηση με θέμα «Προοπτικές για την Πυρηνική Ενέργεια στο Μείγμα Ηλεκτροπαραγωγής», η οποία συνιστά αποτέλεσμα συνεργασίας μελών της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, έχει δε γίνει δεκτή από την πλειοψηφία της.

 

Συνέντευξη Τύπου και Παρουσίαση του Συγγράμματος «Υδροκλιματικά, Βιοκλιματικά και Γεωλογικά Χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Πελοποννήσου»

 

Το Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΦΑΚ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, διοργανώνει Συνέντευξη Τύπου και Παρουσίαση του συγγράμματος με τίτλο «Υδροκλιματικά, Βιοκλιματικά και Γεωλογικά Χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Πελοποννήσου: Από το Παρελθόν στο Μέλλον», η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 και ώρα 13.00 στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28, Αθήνα).

Συνεδρία Υποδοχής του Καθηγητή Αναστάσιου Γερμενή ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών

 

Την Τρίτη 31 Μαΐου 2022 και ώρα 19.00 θα μεταδοθεί ζωντανά η συνεδρία υποδοχής  του κ. Αναστάσιου Γερμενή, ομότιμου Καθηγητή Ανοσολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Συνεδρία Υποδοχής του Καθηγητή Hans-Joachim Gehrke ως ξένου εταίρου στην Ακαδημία Αθηνών

Την Τρίτη 24 Μαΐου 2022 και ώρα 18.00 θα μεταδοθεί διαδικτυακά η συνεδρία υποδοχής, του κ. Hans-Joachim Gehrke, Ομότιμου Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Freiburg της Γερμανίας, ως ξένου εταίρου της Ακαδημίας Αθηνών.

Σεμινάριο ΚΕΕΛΓ: "The Emergence of the Hellenic Race: Greek Prehistory and Modern Scientific Racism", (Dimitri Nakassis, 12/5/2022)

 Το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του μηνιαίου σεμιναρίου του (Ethnicity, Race and the Classics), σας προσκαλεί στη διάλεξη του Dimitri Nakassis (Professor of Classics/Chair, University of Colorado Boulder), "The Emergence of the Hellenic Race: Greek Prehistory and Modern Scientific Racism" την Πέμπτη, 12 Μαΐου, 5-7μμ.

Συνεδρία Υποδοχής του Καθηγητή Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων κ. Ανδρέα Τζάκη ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών

 

Την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 και ώρα 19.00 θα μεταδοθεί ζωντανά συνεδρία υποδοχής ως Τακτικού Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα «Ιατρικές Επιστήμες “Χειρουργική-Μεταμοσχεύσεις”», του Καθηγητή Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων κ. Ανδρέα Τζάκη.

Διαδικτυακή εκδήλωση Κέντρου Λαογραφίας (Τρίτη, 10 Μαΐου 2022)

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών σας καλεί στο πλαίσιο του κύκλου διαδικτυακών ομιλιών στην ομιλία της ερευνήτριας Κυριακής Χρυσού-Καρατζά με θέμα «Το νοικοκυριό ως πεδίο οικονομικής και κοινωνικής διαχείρισης: Το παράδειγμα της Ικαρίας». H διάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 10 Μαΐου 2022, ώρα 18.00 – 20.00.

Συνεδρία Υποδοχής του εξέχοντος πολιτικού κ. Jean-Claude Juncker ως επίτιμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών

 

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 και ώρα 19.00 θα μεταδοθεί ζωντανά η συνεδρία υποδοχής του κ. Jean-Claude Juncker, πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, ως επίτιμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Σεμινάριο του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας: «Plato at Play» (Robert W. Wallace, 11/5/2022)

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών σας προσκαλεί στο πλαίσιο του Μηνιαίου Σεμιναρίου Φιλοσοφίας στη διαδικτυακή διάλεξη με ομιλητή τον Robert W. Wallace, καθηγητή κλασικών σπουδών (Πανεπιστήμιο Northwestern, Illinois ΗΠΑ) που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, 5-7μμ, με θέμα: «Plato at Play».

3113η Συνεδρία της Ολομελείας, Πέμπτη, 5 Μαΐου 2022, ώρα 11.00 π.μ.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

 

1) Αναγγελία της από 14.4.2022 απόφασης της Ολομελείας περί προκηρύξεως μιας έδρας τακτικού μέλους της Ακαδημίας στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, στον κλάδο της «Γλωσσολογίας - Διαλεκτολογίας».

 

 

Διαδικτυακή εκδήλωση Κέντρου Λαογραφίας (Τρίτη, 3 Μαΐου 2022)

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών σας καλεί στο πλαίσιο του κύκλου διαδικτυακών ομιλιών στην ομιλία του ερευνητή Σταμάτη Ζωχιού με θέμα «Η πραγματεία Περί ορισμένων δοξασιών των νεοτέρων Ελλήνων (De Graecorum hodie quorundam opinationibus) του Λέοντα Αλλάτιου (1645): σχόλιο εναντίον των νεοελληνικών δεισιδαιμονιών».

 

Επαναπροκήρυξη της πρόσκλησης υποβολής προσφοράς για απευθείας ανάθεση της έκδοσης ενός λευκώματος με τίτλο: «Υδροκλιματικά, Βιοκλιματικά και Γεωλογικά Χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Πελοποννήσου ...» (κωδικός έργου 200/899)

 

Η Επιτροπή Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την έκδοση ενός λευκώματος με τίτλο: «Υδροκλιματικά, Βιοκλιματικά και Γεωλογικά Χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Πελοποννήσου: από το [Παρελθόν στο Μέλλον» στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Εκπόνηση περιφερειακού σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» (κωδικός έργου 200/899).

 

Σεμινάριο ΚΕΕΛΓ: "On Not Calling a Slave a Slave", (Robin Osborne, 14/4/2022)

Το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του μηνιαίου σεμιναρίου του (Freedom & Unfreedom in the Ancient World), και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ σας προσκαλούν στη διάλεξη: Robin Osborne (Professor of Ancient History, University of Cambridge), On Not Calling a Slave a Slave. Πέμπτη, 14 Απριλίου, 5.00-7.00 μμ.

Δεύτερος κύκλος σεμιναρίων ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ: «Γύρω από ένα τραπέζι: Τα φαγητά και οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων στην αρχαιότητα και στα νεότερα χρόνια» (13/4/2022)

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών σας προσκαλεί στην 7η διάλεξη του δεύτερου κύκλου της ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑΣ, μηνιαίας σειράς διαλέξεων με θέματα, τα οποία αναδεικνύουν τη «συγχρονικότητα» και τη διαχρονικότητα του αρχαίου πολιτισμού.

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Επίτιμο Μέλος της τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 7ης Απριλίου 2022, εξέλεξε τον κ. Emmanuel Macron, Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, ως Επίτιμο Μέλος της, για την εμπνευσμένη και ουσιαστική συμβολή του στην προώθηση και ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης καθώς και για την πολύπλευρη και σημαντική υποστήριξη της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου.

Ανάκληση Προκήρυξης Διαγωνισμού για τη χορήγηση μίας (1) υποτροφίας στα Κλιματικά Μοντέλα για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα με έναρξη το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 από τα έσοδα των Γενικών Κληροδοτημάτων υπέρ της Εκπαιδεύσεως

 

Με την υπ’ αριθμ. 24/23.2.2022 Απόφαση της Συγκλήτου ανακλήθηκε η από 9.2.2022 και με αριθμ. πρωτ. 467 Προκήρυξη για τη χορήγηση μίας (1) υποτροφίας στον κλάδο των Κλιματικών Μοντέλων για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα από τα έσοδα των Γενικών Κληροδοτημάτων υπέρ της Εκπαιδεύσεως με έναρξη το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Κατόπιν της ανωτέρω ανακλήσεως, σας ενημερώνουμε ότι η διαδικασία ματαιώνεται και η Ακαδημία Αθηνών δεν θα δέχεται αιτήσεις από υποψηφίους υποτρόφους.

 

Διαδικτυακή Συνεδρία Υποδοχής του Καθηγητή Sadis Matalon στην Ακαδημία Αθηνών (12/4/2022)

Την Τρίτη 12 Απριλίου 2022 και ώρα 18.00 θα μεταδοθεί η διαδικτυακή συνεδρία υποδοχής ως Αντεπιστέλλοντος μέλους στην Ακαδημία Αθηνών, του κ. Sadis Matalon, διακεκριμένου Καθηγητή Αναισθησιολογίας, Alice McNeal Endowed Chair και Αντιπροέδρου Έρευνας στο Τμήμα Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ των ΗΠΑ.

Σεμινάριο ΚΕΕΛΓ: "Freedom and Slavery as Political Slogans", (Edward Harris, 7/4/2022)

Το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του μηνιαίου σεμιναρίου του (Freedom & Unfreedom in the Ancient World), σας προσκαλεί στη διαδικτυακή διάλεξη: Edward Harris (Professor Emeritus of Ancient History, Durham University), Freedom and Slavery as Political Slogans, Πέμπτη, 7 Απριλίου, 5-7μμ

H Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών διοργανώνουν το διήμερο Σεμινάριο Φιλοσοφίας με προσκεκλημένο ομιλητή τον John Sellars, καθηγητή φιλοσοφίας στο Royal Holloway (Πανεπιστήμιο Λονδίνου)

H Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών διοργανώνουν το διήμερο Σεμινάριο Φιλοσοφίας με προσκεκλημένο ομιλητή τον John Sellars, καθηγητή φιλοσοφίας στο Royal Holloway (Πανεπιστήμιο Λονδίνου) που θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής Zoom.

Πρόσκληση για την άσκηση υποψήφιων δικηγόρων στην Ακαδημία Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών προσκαλεί υποψήφιους δικηγόρους που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μέρος της άσκησής τους στην Ακαδημία Αθηνών, για δώδεκα (12) μήνες, να υποβάλουν την αίτηση του Παραρτήματος, εντός δέκα (10) ημερών από την επομένη της ημερομηνίας ανάρτησης της παρούσας πρόσκλησης.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τηv ανάθεσης έργου στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP AdaptInGR (200/898) με αντικείμενο "Εκτίμηση των μεταβολών στη στάθμη της θάλασσας στις παράκτιες περιοχές με έμφαση στις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΨΗ ΜΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Εκτίμηση των μεταβολών στη στάθμη της θάλασσας στις παράκτιες περιοχές με έμφαση στις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος 

 

Εγκαίνια της Έκθεσης «Ελευθερίας αφηγήσεις - η Ακαδημία Αθηνών τιμά το 1821»

Η Ακαδημία Αθηνών διοργανώνει έκθεση για την 200ή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, τιμώντας την εξέγερση του ελληνικού έθνους και την αυτοθυσία των Ελλήνων στα χρόνια της Επανάστασης, μαζί με τη συμβολή των Ελλήνων Διαφωτιστών στην ιδεολογική προετοιμασία του Αγώνα κατά την προεπαναστατική περίοδο.
Τα Εγκαίνια της Έκθεσης θα τελέσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κύριος Παναγιώτης Πικραμμένος, την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Τακτικό Μέλος της τον διεθνούς αναγνώρισης βιολονίστα και μαέστρο Λεωνίδα Καβάκο

 

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 17ης Μαρτίου 2022, εξέλεξε, ως Τακτικό Μέλος της, στην προκηρυχθείσα Έδρα Μουσικής στην Β’ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, τον Λεωνίδα Καβάκο, βιολονίστα και μαέστρο διεθνούς αναγνώρισης.

«Ελευθερίας αφηγήσεις - η Ακαδημία Αθηνών τιμά το 1821»: Έκθεση στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών

Έκθεση στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών με τίτλο:

«Ελευθερίας αφηγήσεις - η Ακαδημία Αθηνών τιμά το 1821»

Εγκαίνια Έκθεσης: 30 Μαρτίου 2022. Διάρκεια Έκθεσης: 30/03/2022 έως 30/07/2022

Διαδικτυακή Πανηγυρική Συνεδρία για τον Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022 και ώρα 18.00 θα μεταδοθεί διαδικτυακά από τον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη σύμβασης ανάθεσης έργου στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ LIFE17 IPC/GR/000006» (έργο 200/898)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΨΗ ΜΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Συνεισφορά στην επεξεργασία ατμοσφαιρικών παραμέτρων από κλιματικές προσομοιώσεις με σκοπό την εκτίμηση των μεταβολών κλιματικών δεικτών που συνδέονται με τον τομέα του τουρισμού.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη σύμβασης ανάθεσης έργου στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «EuroGEOSS Showcases: Applications Powered by Europe-E-SHAPE» (κωδικός έργου 200/919)

Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ στο πλαίσιο του  ερευνητικού έργου «EuroGEOSS Showcases: Applications Powered by Europe-E-SHAPE» (κωδικός έργου 200/919) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Χρήστο Ζερεφό, Ακαδημαϊκό, προτίθεται να προβεί στην ανάθεση έργου ως κάτωθι για μία (1) θέση συνεργάτη με συγκεκριμένο αντικείμενο.

Σεμινάριο ΚΕΕΛΓ: "Η απεικόνιση της σχέσης «δούλος – ελεύθερος» στο αρχαιοελληνικό ερωτικό μυθιστόρημα", (Μιχαήλ Πασχάλης, 17/3/2022)

Το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του μηνιαίου σεμιναρίου του (Freedom & Unfreedom in the Ancient World), σας προσκαλεί στη διαδικτυακή διάλεξη ου Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας, του Πανεπιστήμιου Κρήτης κου Μιχαήλ Πασχάλη, με θέμα: Η απεικόνιση της σχέσης «δούλος – ελεύθερος» στο αρχαιοελληνικό ερωτικό μυθιστόρημα, την Πέμπτη, 17 Μαρτίου και κατά τις ώρες 17.00-19.00.

Σεμινάριο του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας: «Μια ερμηνευτική προσέγγιση για την αρχαία ελληνική τεχνολογία» (Βασίλης Καρασμάνης, 16/3/2022)

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών Σας προσκαλεί στο πλαίσιο του Μηνιαίου Σεμιναρίου Φιλοσοφίας στη διαδικτυακή διάλεξη του κ. Βασίλη Καρασμάνη, ομότιμου καθηγητή φιλοσοφίας (Ε.Μ.Π.), με θέμα: «Μια ερμηνευτική προσέγγιση για την αρχαία ελληνική τεχνολογία»,

Διαδικτυακή συνεδρία υποδοχής του Νομπελίστα Καθηγητή Φυσικής κ. Gérard Mourou ως Ξένου Εταίρου στην Ακαδημία Αθηνών

Την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022 και ώρα 18.00 θα μεταδοθεί διαδικτυακά η μαγνητοσκοπημένη συνεδρία υποδοχής ως Ξένου Εταίρου στην Ακαδημία Αθηνών, του  κ. Gérard Mourou, κατόχου Βραβείου Νόμπελ Φυσικής έτους 2018, Καθηγητή στο Haut Collège της École Polytechnique Γαλλίας και Επίτιμου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ΗΠΑ.

TransMoneA: Διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: "The Agency of International Institutions during the Interwar Period: Generating Innovation or Establishing a Global Financial Order?" (9/3/2022)

Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος TransMonEA, Ακαδημία Αθηνών & ΕΛΙΔΕΚ,  σας προσκαλούμε σε διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: The Agency of International Institutions during the Interwar Period: Generating Innovation or Establishing a Global Financial Order?, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαρτίου, 16:30-19:30.

Σεμινάριο ΚΕΕΛΓ: "Recognition and Imbalances of Power: Honour Relations and Slaves’ Claims vis-à-vis Their Masters" (Mirko Canevaro, 10/3/2022)

Το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του μηνιαίου σεμιναρίου του (Freedom & Unfreedom in the Ancient World), σας προσκαλεί στη διαδικτυακή διάλεξη του Mirko Canevaro (Professor of Greek History, University of Edinburgh) Recognition and Imbalances of Power: Honour Relations and Slaves’ Claims vis-à-vis Their Masters Πέμπτη, 10 Μαρτίου, 5-7μμ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τα Μέλη της Ακαδημίας Αθηνών καταδικάζουν την εξελισσόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Ξένο Εταίρο της τον Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας κ. Bernhard Zimmermann

 

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 17ης Φεβρουαρίου 2022, εξέλεξε ως Ξένο Εταίρο της, τον Καθηγητή κ. Bernhard Zimmermann στον κλάδο της Κλασικής Φιλολογίας, στη B’ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

Σύνοψη συμπερασμάτων Ημερίδας της Ακαδημίας Αθηνών για την ενεργειακή αυτοδυναμία της Ελλάδος στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την Ενέργεια

 

Η Ακαδημία Αθηνών, την 1η Οκτωβρίου 2021, διοργάνωσε με επιτυχία την Ημερίδα με θέμα: «Ενεργειακή Αυτοδυναμία της Ελλάδος στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ενέργεια».

Σεμινάριο ΚΕΕΛΓ: "Uses of Greco-Roman Antiquity in Modern Racism and Supremacisms" (Rebecca Futo Kennedy, 10/2/2022)

Το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του μηνιαίου σεμιναρίου του (Ethnicity, Race & the Classics), σας προσκαλεί στη διαδικτυακή διάλεξη: Rebecca Futo Kennedy (Associate Professor of Classical Studies, Denison University): Uses of Greco-Roman Antiquity in Modern Racism and Supremacisms,την Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022, και ώρα 17.00-19.00.

Δεύτερος κύκλος σεμιναρίων ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ: «Η πρόσληψη και σημασία του αρχαίου δράματος σήμερα» (Ιωάννης Κωνσταντάκος και Αναστασία Μπακογιάννη, 9/2/2022)

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας σας προσκαλεί στην ΠΕΜΠΤΗ διάλεξη του δεύτερου κύκλου της ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑΣ που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022, κατά τις ώρες 18.00-20.00 και φιλοξενεί ανακοινώσεις του καθηγητή Ιωάννη Κωνσταντάκου (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και της Δρος Αναστασίας Μπακογιάννη (Massey University, Νέα Ζηλανδία).

Σεμινάριο του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας: «Τι είναι το Περὶ οὐρανοῦ του Αριστοτέλη» (Βασίλης Κάλφας, 9/2/2022)

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών σας προσκαλεί στο πλαίσιο του Μηνιαίου Σεμιναρίου Φιλοσοφίας στη διαδικτυακή διάλεξη με προσκεκλημένο τον κ. Βασίλη Κάλφα, ομότιμο καθηγητή φιλοσοφίας (ΑΠΘ).