Ανακοινώσεις

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ψηφιακού αποθετηρίου Ακαδημίας Αθηνών

 

Για τεχνικούς λόγους το Αποθετήριο της Ακαδημίας Αθηνών (http://repository.academyofathens.gr) έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Θα σας ενημερώσουμε όταν θα επανέλθει η δυνατότητα πρόσβασης.

 

 

Εγκατάσταση του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κυρίου Αντωνίου Ρεγκάκου και του Αντιπροέδρου κυρίου Μιχαήλ-Κωνσταντίνου Σταθόπουλου για το έτος 2022

 

Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 18.00 θα μεταδοθεί η Διαδικτυακή Συνεδρία Εγκατάστασης Νέων Αρχών της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2022, και συγκεκριμένα του Προέδρου κυρίου Αντωνίου Ρεγκάκου και του Αντιπροέδρου κυρίου Μιχαήλ-Κωνσταντίνου Σταθόπουλου.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη σύμβασης ανάθεσης έργου με αντικείμενο στο πλαίσιο του προγράμματος «1821-2021: Λαϊκά δρώμενα, επανάσταση, επιτέλεση και μνήμη» (κωδ. 200/959) ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΨΗ ΜΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

 

Προκηρύξη Δημοσίου Μειοδοτικού Διαγωνισμού για τη μίσθωση συγκροτήματος Γραφείων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των Υπηρεσιών της Ακαδημίας Αθηνών

 

Η Ακαδημία Αθηνών προκηρύσσει, ότι την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 10.00 θα διενεργηθεί στο Γραφείο του Τμήματος Προμηθειών  της Ακαδημίας επί της οδού Σόλωνος 84 (2ος όροφος) δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός με σφραγισμένες έγγραφες προσφορές για την μίσθωση επί πενταετία συγκροτήματος Γραφείων, ενός ή περισσοτέρων ορόφων, συνολικής επιφάνειας 400τ.μ. - 500τ.μ. για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των Υπηρεσιών της, με κριτήριο την οικονομικότερη προσφορά και ανώτατο μηνιαίο μίσθωμα το ποσό των 3.900,00€.

Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

 

Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου  2021 και ώρα 18.00 θα πραγματοποιηθεί η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λουκάς Γ. Χριστοφόρου θα μιλήσει με θέμα:

«Το Χαμηλής Κινητικής Ενέργειας Ηλεκτρόνιο και η Σύγχρονη Επιστημονική Τεχνολογία».

Σεμινάριο του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας: «Ύστερα πυθαγόρεια κείμενα σε διάλογο και αντιπαράθεση– με άλλες φιλοσοφικές παραδόσεις, και μεταξύ τους» (Κωνσταντίνος Μακρής, 22/12/2021)

 

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών σας προσκαλεί στη διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021, 5.00-7.00μ.μ., με ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Μακρή, ερευνητή CNRS Paris και θέμα:

«Ύστερα πυθαγόρεια κείμενα σε διάλογο και αντιπαράθεση- με άλλες φιλοσοφικές παραδόσεις, και μεταξύ τους».

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Τακτικό Μέλος της την Καθηγήτρια Δρα Αντωνία Τριχοπούλου

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 2ης Δεκεμβρίου 2021, εξέλεξε την Καθηγήτρια Δρα Αντωνία Τριχοπούλου, Βιοπαθολόγο-Υγιεινολόγο, ως Τακτικό Μέλος της, στην προκηρυχθείσα έδρα με τίτλο «Ιατρικές Επιστήμες: Επιδημιολογία-Δημόσια Υγεία», στην A’ Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Πρόσκληση υποβολής προσφοράς για απευθείας ανάθεση του έργου: «Παροχή υπηρεσιών προγραμματισμού που αφορούν στην τεχνική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του διαδικτυακού τόπου ΤΑΚΤΙΚΟΝ»

Πρόσκληση υποβολής προσφοράς για απευθείας ανάθεση του έργου: «Παροχή υπηρεσιών προγραμματισμού που αφορούν στην τεχνική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του διαδικτυακού τόπου ΤΑΚΤΙΚΟΝ»  στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «ΤΑΚΤΙΚΟΝ: Ψηφιακή βάση δεδομένων για την προσωπογραφία και τη διοικητική δομή των βυζαντινών θεμάτων (κωδ. 200/979)

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη σύμβασης ιδιωτικού δικαίου ανάθεσης έργου στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Theognostus’ Canones: a bridge between the ancient and byzantine worlds» (κωδ.200/961)

 

Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ σύμφωνα με απόφαση της από 23-11-2021 Πράξης της Επιτροπής Ερευνών της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Theognostus’ Canones: a bridge between the ancient and byzantine worlds» (κωδ.200/961), που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας με επιστημονική υπεύθυνο τη Στέφανη Ρούσου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προτίθεται να προβεί στην ανάθεση έργου ως κάτωθι:

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων αξιολόγησης υποψηφίων στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «H πανδημία του Covid-19, η παγκόσμια υγειονομική διακυβέρνηση στην Ελλάδα» (κωδ. 200/981)

 

Σχετικά με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη μίας σύμβασης μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου για τις ανάγκες του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «H πανδημία του Covid-19, η παγκόσμια υγειονομική διακυβέρνηση στην Ελλάδα»  (κωδ. 200/981), με επιστημονικό υπεύθυνο τον Ακαδημαϊκό κ.  Εμμανουήλ Ρούκουνα, ανακοινώνεται ότι εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών η ανάθεση του έργου στον/στην υποψήφιο/α συνεργάτη/συνεργάτιδα με αριθμό πρωτοκόλλου αίτησης EE 745/12-10-2021.

Ερευνητικό σεμινάριο TransMonEA με θέμα “National and International Actors in the Economy of the Interwar Southeastern Europe”, 26/11/2021

 

Συνάντηση των Ερευνητικών Σεμιναρίων του TransMonEA project (Ακαδημίας Αθηνών/ΕΛΙΔΕΚ).

TransMonEA Research Seminar Currency, Crises Representations of Money and of Economy. 2nd Thematic Cycle 2021-2022 International Institutions and Experts’ Networks: Modern State and Actors of Rationalization 

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, 17.00-19.00 (γλώσσα σεμιναρίου, αγγλική).

Σεμινάριο ΚΕΕΛΓ: "In the time of the plague: rupture and synchrony in Homer's Iliad 1, Sophocles' Oedipus the King, and Thucydides' book 2" (Pantelis Michelakis, 25/11/2021)

To Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του μηνιαίου σεμιναρίου του (2021-2022), σας προσκαλεί στη διαδικτυακή διάλεξη:
Pantelis Michelakis (Reader in Classics, University of Bristol) In the time of the plague: rupture and synchrony in Homer's Iliad 1, Sophocles' Oedipus the King, and Thucydides' book 2
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, την Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου Πέμπτη 25 Νοεμβρίου και ώρα 5.00-7.00 μ.μ.

«Αναγέννηση του ήπατος και η "κυβερνητική" του γενετικού κώδικα»: Διαδικτυακή Εισόδιος Τελετή νέου αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Γεώργιου Μιχαλόπουλου (23/11/2021)

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 από τον ιστότοπο της Ακαδημίας θα μεταδοθεί διαδικτυακά η τελετή Υποδοχής στην Ακαδημία Αθηνών του κ. Γεωργίου Μιχαλόπουλου, Καθηγητή Παθολογικής Ανατομικής και Εργαστηριολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Ακαδημία Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας «ύμνησαν» την Ελληνική Διασπορά.

Η Ακαδημία Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών διοργάνωσαν με επιτυχία την Ημερίδα με τίτλο «Απόδημος Ελληνισμός – Η Ιστορία, το Έργο και η Προσφορά του στην Ελλάδα», η οποία ήταν αφιερωμένη στην Ελληνική Διασπορά.

Climathon Πειραιά 2021-20 & 21 Νοεμβρίου 2021-Πρωτοβουλία για την ενίσχυση των ενεργειών των δήμων και των πολιτών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε συνδιοργάνωση με την Ακαδημία Αθηνών.

Το Σαββατοκύριακο 20-21 Νοεμβρίου 2021, το Climathon έρχεται στον Πειραιά (Blue Lab Piraeus) και συνδιοργανώνεται από το ΕΚ Αθηνά, την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Έρευνας και Καινοτομίας (EIT Climate-KIC Hub Greece), το Δίκτυο Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (UN SDSN Greece), το ερευνητικό κέντρο ReSEES στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), το ερευνητικό κέντρο LEEM στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (ΠΑΠΕΙ), την Ακαδημία Αθηνών, το Sporos Platform, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG), το Blue Lab στον Πειραιά, την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), το Blue Generation Project και το δίκτυο ΠΡΑΞΗ. υπό την αιγίδα του Πειραιά plus και του Δήμου Πειραιά και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Χορηγοί αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο όμιλος επιχειρήσεων ΑΠΟΨΗ, η Eunice Energy Group και το Blue Lab στον Πειραιά.

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της τον κ. Γεώργιο Γιαννάκη Διακεκριμένο Καθηγητή Ασύρματων Τηλεπικοινωνιών και Διευθυντή του Κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των Η.Π.Α.

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 11ης Νοεμβρίου 2021, εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της, στην Τάξη των Θετικών Επιστημών, από  Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού στον κλάδο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, τον διακεκριμένο Καθηγητή Ασύρματων Τηλεπικοινωνιών και Διευθυντή του Κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των Η.Π.Α. κύριο Γεώργιο Γιαννάκη.

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της τον κ. Sadis Matalon, Διακεκριμένο Καθηγητή Αναισθησιολογίας και Αντιπρόεδρο Έρευνας στο Τμήμα Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ των ΗΠΑ

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 11ης Νοεμβρίου 2021, εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της, στην Τάξη των Θετικών Επιστημών, από  επιστήμονες του εξωτερικού στον κλάδο της «Φυσιολογίας», τον διακεκριμένο Καθηγητή Αναισθησιολογίας και Αντιπρόεδρο Έρευνας στο Τμήμα Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ των ΗΠΑ και Διευθυντή του Τομέα Μοριακής και Μεταφραστικής Βιοϊατρικής του ίδιου Τμήματος, κύριο Sadis Matalon.

Σεμινάριο του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας: «Αριστοτέλης περί κωμωδίας. Σημειώσεις στα περιθώρια του ανεύρετου δευτέρου βιβλίου της Ποιητικής» (Ιωάννης Κωνσταντάκος, 10/11/2021)

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών σας προσκαλεί στο πλαίσιο του Μηνιαίου Σεμιναρίου Φιλοσοφίας 2021-2022 στη διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021, 5-7μμ, με ομιλητή τον κ. Ιωάννη Κωνσταντάκο, καθηγητή αρχαίας ελληνικής φιλολογίας (ΕΚΠΑ) και θέμα: «Αριστοτέλης περί κωμωδίας. Σημειώσεις στα περιθώρια του ανεύρετου δευτέρου βιβλίου της Ποιητικής».

Δεύτερος κύκλος σεμιναρίων ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ: «Ρητορικές στρατηγικές και τεχνικές στις ελληνικές παπυρικές επιστολές της Ύστερης Αρχαιότητας» (Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, 10/11/2021)

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας σας προσκαλεί στη ΔΕΥΤΕΡΗ διάλεξη του δεύτερου κύκλου της ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑΣ που φιλοξενεί ανακοίνωση του καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αμφιλόχιου Παπαθωμά, με τίτλο «Ρητορικές στρατηγικές και τεχνικές στις ελληνικές παπυρικές επιστολές της Ύστερης Αρχαιότητας».

Σεμινάριο ΚΕΕΛΓ: "Δουλεία και δίκαιο. Η περίπτωση της απελευθέρωσης των δούλων" (Ηλίας Αρναούτογλου, 11/11/2021)

Το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του μηνιαίου σεμιναρίου του (Freedom & Unfreedom in the Ancient World), σας προσκαλεί στη διάλεξη: Ηλίας Αρναούτογλου (Διευθυντής Ερευνών Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου, Ακαδημία Αθηνών): Δουλεία και δίκαιο. Η περίπτωση της απελευθέρωσης των δούλων, Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021, 5-7μμ

Ημερίδα: "Απόδημος Ελληνισμός – Η Ιστορία, το Έργο και η Προσφορά του στην Ελλάδα", 15/11/2021

Η Ακαδημία Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών διοργανώνουν Ημερίδα αφιερωμένη στην Ελληνική Διασπορά, με τίτλο «Απόδημος Ελληνισμός – Η Ιστορία, το Έργο και η Προσφορά του στην Ελλάδα».

Πρωτοβουλία “Addressing Climate Change Impacts on Cultural and Natural Heritage”, Εκδήλωση (Side Event) 2 Νοεμβρίου 2021, 18.00

 

Η Πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης “Addressing Climate Change Impacts on Cultural and Natural Heritage”, υποστηριζόμενη από τους διεθνείς οργανισμούς UNESCO, UNFCCC και WMO, διοργανώνει εκδήλωση στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) την 2α Νοεμβρίου 2021 στις 18:00 (ώρα Ελλάδος).

"Monetary Integration and Disintegration in the Interwar Europe: Τhe Impact of the Great Depression, from Institutional Agency to Local Conditions": Διημερίδα 1η και 2α Νοεμβρίου 2021

Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος TransMonEA, Ακαδημία Αθηνών-ΕΛΙΔΕΚ, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διημερίδα την 1η και 2α Νοεμβρίου 2021 με θέμα : ‘Monetary Integration and Disintegration in the Interwar Europe: Τhe Impact of the Great Depression, from  Institutional Agency to Local Conditions’’.

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της τον κ. Κωνσταντίνο (Ντίνο) Αρκουμάνη στον τομέα "Ενέργεια - Μηχανική - Ναυτιλία - Περιβάλλον"

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 21ης Οκτωβρίου 2021, εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της, στην Τάξη των Θετικών Επιστημών, από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού στον τομέα ‘’Ενέργεια - Μηχανική - Ναυτιλία - Περιβάλλον’’,

Προκήρυξη πληρώσεως έδρας στον κλάδο των Οικονομικών Επιστημών με τίτλο «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Οικονομία»

Προκηρύσσεται η πλήρωση μιας έδρας τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών στον κλάδο των Οικονομικών Επιστημών με τίτλο «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Οικονομία», στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών

Σεμινάριο ΚΕΕΛΓ: Αλλαγή ημερομηνίας (Pantelis Michelakis, 25/11/2021)

ΠΡΟΣΟΧΗ. Το σεμινάριο αναβλήθηκε για την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021.

Διαδικτυακή Πανηγυρική Συνεδρία για τον Εορτασμό της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 (26/10/2021, 18.00)

Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18.00 θα μεταδοθεί διαδικτυακά από τον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον Εορτασμό της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Τον πανηγυρικό λόγο με τίτλο «Η ιδέα της αντίστασης στον ευρωπαϊκό πολιτικό στοχασμό» θα εκφωνήσει ο Ακαδημαϊκός, κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης.

Κλιματική Αλλαγή και Βιοποικιλότητα: Διασυνδέσεις και επιλογές πολιτικής. Ανακοίνωση του IAP: "Climate Change and Biodiversity: Interlinkages and policy options"

Ανακοίνωση του δικτύου IAP με τη στήριξη 82 Ακαδημιών Επιστημών και της Ακαδημίας Αθηνών

Ανακοίνωση προκήρυξης μίας (1) θέση Ερευνητή Γ' με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία Δικαίου με έμφαση στο Βυζαντινό και Μεταβυζαντινό Δίκαιο»

H Ακαδημία Αθηνών ανακοινώνει ότι με την υπ’αριθμ. 122371/Ζ2 απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ.2388/06.10.2021, τ. Γ'. προκηρύσσεται η πλήρωση μίας (1) θέσης ερευνητού Γ' βαθμίδος του Κέντρου Ερεύνης του Ελληνικού Δικαίου  της Ακαδημίας Αθηνών.

Πρώτη διάλεξη 2ου κύκλου ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ: «Ηγεσία και η τέχνη της ευθυκρισίας: Μαθήματα από τον Αριστοτέλη» (13/10/2021)

Η ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ, μία μηνιαία σειρά διαλέξεων, φιλοδοξεί να αναβιώσει την κουλτούρα λόγου και διαλόγου η οποία είναι συνυφασμένη από αρχαιοτάτων χρόνων με την πολιτισμική ταυτότητα, την καλλιτεχνική ιδιοσυστασία και την πνευματική ιδιοπροσωπία της Αθήνας. Η πρώτη διάλεξη του δεύτερου κύκλου διαλέξεων είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021, κατά τις ώρες 6.00-8.00 μ.μ., και φιλοξενεί ανακοίνωση του διακεκριμένου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Χαρίδημου Κ. Τσούκα, με τίτλο «Ηγεσία και η τέχνη της ευθυκρισίας: Μαθήματα από τον Αριστοτέλη».

Ημερίδα με θέμα «Αρχαιογνωσία και Νεωτερικότητα στο όραμα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Αναβίωση και επιδράσεις της ελληνικής φιλοσοφίας στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό» Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Tο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών συνδιοργανώνουν, στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων «Aspects of the Intellectual and Social History of the Greek Revolution» (Μάιος-Ιούνιος-Οκτώβριος 2021), την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 11.45πμ, Ημερίδα με θέμα: Αρχαιογνωσία και Νεωτερικότητα στο όραμα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Αναβίωση και επιδράσεις της ελληνικής φιλοσοφίαςστον Νεοελληνικό Διαφωτισμό

 

Ημερίδα με θέμα «Η Επανάσταση και η Διπλωματία του νέου κράτους», Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, ώρα 9.00 π.μ.

Το Κέντρο Ερεύνης Ιστορίας Νεωτέρου Ελληνισμού (ΚΕΙΝΕ) της Ακαδημίας Αθηνών σε συνεργασία με την Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου (ΥΔΙΑ) του Υπουργείου Εξωτερικών διοργανώνουν την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 9 π.μ. Ημερίδα με θέμα: Η Επανάσταση και η Διπλωματία του νέου κράτους

Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας: Συνέδριο Non-verbal communication and cultural performance in ancient literature (6/10/2021)

Το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας (ΚΕΕΛΓ) της Ακαδημίας Αθηνών σας προσκαλεί στη διοργάνωση ετήσιων συνεδρίων υπό τον γενικό τίτλο Interdisciplinary Perspectives in Classics.

Το πρώτο συνέδριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν εγνωσμένου κύρους επιστήμονες από όλο τον κόσμο, φέρει τον τίτλο: Non-verbal communication and cultural performance in ancient literature και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 06 Οκτ. 2021.

ΚΕΙΝΕ Ακαδημίας Αθηνών - Ινστιτούτο Νίκος Σβορώνος: Ημερίδα με θέμα «200 Χρόνια μετά, Η Επανάσταση και η κληρονομιά της» (7/10/2021)

 

ΚΕΙΝΕ Ακαδημίας Αθηνών-Ινστιτούτο Νίκος Σβορώνος:

Ημερίδα με θέμα «200 Χρόνια μετά, Η Επανάσταση και η κληρονομιά της»

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021, ώρα 9.00 π.μ.

Ανατολική Αίθουσα, Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών

 

«Η ανάπτυξη της Τηλεγραφίας και ο σηματοτηλέγραφος των Κυθήρων», Διαδικτυακή Ομιλία στην Ακαδημία Αθηνών του Ακαδημαϊκού κ. Μανόλη Κορρέ, Τρίτη 5/10/2021, 18:00

Στο πλαίσιο διενέργειας των Διαλέξεων της Τρίτης της Ακαδημίας Αθηνών, θα μεταδοθεί την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18.00 διαδικτυακή ομιλία του Ακαδημαϊκού κ. Μανόλη Κορρέ, με θέμα: «Η ανάπτυξη της Τηλεγραφίας και ο σηματοτηλέγραφος των Κυθήρων».

Σεμιναριακές συναντήσεις "Νὀμισμα, κρίσεις, αναπαραστάσεις του οικονομικού", 2ος Θεματικός Κύκλος 2021-2022: Οι συντελεστές της οικονομίας. Θεσμοί και δίκτυα προσώπων

 

Σεμιναριακές συναντήσεις "Νὀμισμα, κρίσεις, αναπαραστάσεις του οικονομικού", 2ος Θεματικός Κύκλος 2021-2022 : Οι συντελεστές της οικονομίας. Θεσμοί και δίκτυα προσώπων

27.09.2021, 18.00-20.00

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ

 

Διοργάνωση Ημερίδας με θέμα: «Ενεργειακή Αυτοδυναμία της Ελλάδος στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ενέργεια», Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

9.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.

Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα

Πανεπιστημίου 28, Αθήνα

 

Η Ακαδημία Αθηνών διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: «Ενεργειακή Αυτοδυναμία της Ελλάδος στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ενέργεια», την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021 στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών.

Ανακοίνωση εκμίσθωσης ακινήτου με χρήση κατοικίας του ισόγειου διαμερίσματος, επιφανείας 70,12 τ.μ. κληροδοτήματος Φ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 

Η Ακαδημία Αθηνών ως διαχειρίστρια του κληροδοτήματος Φ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ γνωστοποιεί ότι διακηρύσσει, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του νόμου 4182/2013 «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις», δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση με χρήση κατοικίας του ισόγειου διαμερίσματος, επιφανείας 70,12 τ.μ., που βρίσκεται στη συμβολή της οδού Γεωργαντά αριθ.23 (Κηφισιά) με την οδό Καραϊσκάκη, αποτελούμενο από δύο (2) κύρια δωμάτια, χολ, λουτρό, κουζίνα και λοιπούς βοηθητικούς χώρους συνολικής επιφανείας 70,12 τ.μ.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη μίας συμβάσεως ιδιωτικού δικαίου με αντικείμενο "Ανάπτυξη αριθμητικών μοντέλων εποχικής πρόγνωσης για την εκτίμηση ατμοσφαιρικών δεικτών στον τομέα του τουρισμού"

 

Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) της Ακαδημίας Αθηνών σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 326/8-9-21 Πράξη της Επιτροπής Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «EuroGEOSS Showcases: Applications Powered by Europe-E-SHAPE» (κωδικός έργου 200/919) που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Χρήστο Ζερεφό, Ακαδημαϊκό, προτίθεται να προβεί στην ανάθεση έργου ως κάτωθι:

Μία (1) θέση Συνεργάτη με συγκεκριμένο αντικείμενο.

Δελτίο Τύπου της EASAC - Κλιματική κρίση και κρίση Βιοποικιλότητας: 16 κρίσιμα πεδία δράσης για τη διαφύλαξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Παρατίθεται κατωτέρω Δελτίο Τύπου της EASAC που περιλαμβάνει δεδομένα για τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στη Γλασκώβη και τη Σύνοδο για την Βιοποικιλότητα στην Κίνα αυτό το φθινόπωρο, εστιάζοντας σε 16 πεδία που απαιτούν άμεση δράση.

Μήνυμα του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λ. Χριστοφόρου για την εκδημία του Μίκη Θεοδωράκη

Το μήνυμα είναι διαθέσιμο μαγνητοσκοπημένο εδώ και στο κανάλι της Ακαδημίας Αθηνών στο YouTube.