Βοζίκας Γεώργιος


Γεώργιος Βοζίκας
Ερευνητής

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στο Δημοτικό Διαμέρισμα Εμμανουήλ Παπάς Σερρών. Είναι διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. Παρακολούθησε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών από το οποίο και έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το έτος 1990 εργάζεται μόνιμα διορισμένος στη δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση. Στο διάστημα των ετών 2003 έως 2009 αποσπάται στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Από το έτος 2009 εργάζεται ως Ερευνητής Δ΄ Βαθμίδας στο Κέντρο Λαογραφίας.

Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων του αλλά και των επιστημονικών του υποχρεώσεων προς το Κέντρο Λαογραφίας έχει πραγματοποιήσει πολυήμερες εντεταλμένες ερευνητικές αποστολές στην Κεντρική Μακεδονία. Επίσης έχει λάβει μέρος σε ερευνητικά προγράμματα του Κ.Ε.Ε.Λ. της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει πραγματοποιήσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε διεθνή και τοπικά συνέδρια. Ακόμη, έχει συμμετάσχει στην παρουσίαση λαογραφικών θεμάτων στο ραδιόφωνο και σε ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εστιάζονται κυρίως στη Λαογραφία της πόλης, την προφορική ιστορία και τη λαϊκή αφήγηση. Είναι εκλεγμένος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Σερρών και Μελενίκου, είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρίας και της Αμερικανικής Λαογραφικής Εταιρίας.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Βοζίκας Γιώργος, Η συνοικία της Αγίας Μαρίνας στην Ηλιούπολη και το πανηγύρι της. Η καθημερινή ζωή και ταυτότητα της πόλης, Αθήνα: [Δήμος Ηλιούπολης], 2009, σ. 462.

Βοζίκας Γεώργιος (από κοινού με τους: Κουτσούγερα Δημήτρη και Βαλκάνο Νικόλαο), Οδηγός Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου – βιβλίο εκπαιδευτικού), Αθήνα: Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2006, σ. 344 (ανάθεση κατόπιν διαγωνισμού και σχετικής αξιολόγησης από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο).

Vozikas Giorgos, “Rural Immigrants and Official Religion in an Urban Religious Festival in Greece” στο: Pinxten Rik and Dikomitis Lisa (eds), When God Comes to Town. Religious Traditions in Urban Contexts, Oxford: Berghahn Books, 2009, σ. 65-78.

Βοζίκας Γιώργος «Οι υπαίθριες αγορές των θρησκευτικών πανηγυριών στην πρωτεύουσα», Λαογραφία, 41 (2007-2009), Αθήνα 2009, σ. 195-214.

Βοζίκας Γιώργος, «Η αμπελοοινική παράδοση στα χωριά του Παγγαίου και τα Νταρνακοχώρια στο νομό Σερρών. Συγκλίσεις – αποκλίσεις», στο: Οίνον ιστορώ VII, (επιμέλεια: Γ. Πίκουλας), Αθήνα: 2007, Κτήμα Βιβλία Χώρα, Κοκκινοχώρι Καβάλας, σ. 147-170.

Βοζίκας Γιώργος, «Το αυτοκόλλητο σήμα στο θρησκευτικό πανηγύρι της πόλης. Σχόλιο επάνω στα όρια και τις πολιτισμικές διαστάσεις των αντικειμένων», Επετηρίς του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, 29-30 (1999-2003), Αθήνα 2004, σ. 349-380.

Βοζίκας Γεώργιος Ι., «Αφηγήσεις - αναπαραστάσεις - ταυτότητες. Αγρότες Σερραίοι μιλούν για τη ζωή τους», Σερραϊκά Χρονικά, 14 (2002), σ. 119-148.

Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας

Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας

Ηπίτου 3, 10557 Αθήνα

Τηλ. 210 3664 757

e-mail: gvozikas@academyofathens.gr