Καραγιώργου Όλγα


Καραγιώργου Όλγα
Ερευνήτρια

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Όλγα Καραγιώργου είναι αριστούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Christ Church): M.Phil. in Byzantine Studies (1995),  D.Phil. in Byzantine Archaeology (2001). Υπήρξε υπότροφος του Greek Archaeological Committee, U.K., της Βρετανικής Ακαδημίας, του Ιδρύματος Α. Σ. Ωνάση και του Dumbarton Oaks (Washington, D.C.), και μεταδιδακτορική υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και του Alexander von Humboldt-Stiftung. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2004) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (2010-2014) και εργάστηκε στο πρόγραμμα Prosopography of the Byzantine World -King's College, London (2001-2004).

Έχει λάβει μέρος σε ανασκαφές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Συρία, Τουρκία), έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις  σε περισσότερα από 50 εθνικά και διεθνή συνέδρια και έχει συγγράψει περισσότερες από 30 επιστημονικές μελέτες που άπτονται των επιστημονικών ενδιαφερόντων της: Ύστερη Αρχαιότητα (εξέλιξη αστικών κέντρων, οικονομία, εμπόριο με έμφαση στους αμφορείς και το μάρμαρο), βυζαντινή σφραγιστική, προσωπογραφία και εικονογραφία. Είναι συνεργάτις σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα και έχει διατελέσει Κύρια Ερευνήτρια και Ακαδημαϊκή Σύμβουλος σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα με φορέα την Ακαδημία Αθηνών. Το Νοέμβριο του 2013 η ερευνητική της πρόταση για τη βυζαντινή Μικρά Ασία ήταν μία εκ των 180 προτάσεων (σε συνολικά 1622 υποβληθείσες προτάσεις) που εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από τη δράση «Αριστεία II» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, ΕΣΠΑ 2007-2013, με το ποσό των 200.000 ευρώ. Από το 2015 διευθύνει το ερευνητικό πρόγραμμα ΤΑΚΤΙΚΟΝ για την προσωπογραφία και διοικητική δομή των βυζαντινών θεμάτων. Tα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα αυτού του προγράμματος δημοσιεύτηκαν στο συλλογικό τόμο ΤΑΚΤΙΚΟΝ. Studies on the Prosopography and Administration of the Byzantine themata, eds. Olga Karagiorgou, Pantelis Charalampakis, Christos Malatras, Athens 2021. Το συνολικό κόστος της έκδοσης καλύφθηκε εξολοκλήρου από χορηγίες ύψους 21.000 ευρώ. Ο τόμος έλαβε το 2023 το διεθνές βραβείο «Βάσω Πέννα» που απονέμεται στην καλύτερη μελέτη βυζαντινής νομισματικής ή/και σιγιλλογραφίας εντός της τελευταίας πενταετίας.

Είναι μέλος της Επιτροπής Σιγιλλογραφίας της Διεθνούς Ενώσεως Βυζαντινών Σπουδών, μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών και της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ερευνητικού Προσωπικού της Ακαδημίας Αθηνών (Σ.Ε.Π.Α.Α.) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου των Ερευνητικών Κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών (Ε.Σ.Κ.Α.Α.).

Για το αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα και τον κατάλογο ερευνητικών προγραμμάτων και δημοσιεύσεων (στην αγγλική), δείτε τα επισυναπτόμενα αρχεία.

 

Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας

Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης

Διευθύντρια Ερευνών

Διεύθυνση:

Αναγνωστοπούλου 14 και Ηρακλείτου, 10673 Αθήνα

Τηλ.210 3664 655

Fax: 210 3664 652

e-mail: karagiorgou@academyofathens.gr

https://academyofathens.academia.edu/OlgaKaragiorgou