Ζερεφός Χρήστος


Χρήστος Σ. Ζερεφός
Ακαδημαϊκός

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Μετεωρολογία-Κλιματολογία

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ:

Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών (2008- ). Καθηγητής της Έδρας UNESCO για τις Φυσικές Καταστροφές στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (2008-2019). Καθηγητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002-2010). Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φυσική Περιβάλλοντος», Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1979-2002). Επόπτης του Κέντρου Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (2003- ). Πρόσεδρος Συνεργάτης Καθηγητής (Samarbeidspartnere), Πανεπιστήμιο του Oslo (1995). Επισκέπτης Καθηγητής (Fulbright Scholar), Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ΗΠΑ (1985). Επισκέπτης Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας, Πανεπιστήμιο Βοστώνης, ΗΠΑ (1983). Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 δεκαετιών έχει επιβλέψει 55 Μεταπτυχιακές εργασίες και περισσότερες από 30 Διδακτορικές διατριβές.

 

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Έχει λάβει διεθνή βραβεία μεταξύ των οποίων το Παγκόσμιο Βραβείο Όζοντος από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP) για τη συμπλήρωση 10 ετών από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ (1997), το Blaise Pascal Medal της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (2015), το Yoram Kaufman Award της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενώσεως (2015), το Βραβείο “EditorsCitation for Excellence in Refereeing” της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενώσεως (1998), Εύφημο Μνεία από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP) (2013, 1999, 1995), το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (2020), παρασημοφόρηση από τη Γαλλική Κυβέρνηση με τον Ταξιάρχη του Ακαδημαϊκού Φοίνικα (2015), του Επιτίμου Μέλους της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος (2016), Τιμητική Διάκριση από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για τη συμβολή του στις επιστημονικές εκθέσεις της IPCC, η οποία τιμήθηκε, εξ ημισείας με τον τ. Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Al Gore, με το βραβείο Nobel Ειρήνης 2007 (2008), το Βραβείο της Βαλκανικής Ενώσεως Φυσικών (2015), το Μετάλλιο Τιμής της Βαλκανικής Ενώσεως Φυσικών “Ioan Ursu” (2018), παρέλαβε το Βραβείο “European Union Prize for Cultural Heritage” προς το ΕΑΑ για τη δημιουργία Μουσείου Γεωαστροφυσικής και την αποκατάσταση των κτηρίων, των Εργαστηρίων και της Βιβλιοθήκης του ΕΑΑ υπό την επίβλεψή του (2010), το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης της Θεσσαλονίκης (2008), το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών (2010). Κατά τα τελευταία 30 χρόνια έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας ή κριτής σε όλες σχεδόν τις επιστημονικές εκθέσεις για την αραίωση του όζοντος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών.

 

ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ (επιλογή)

Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (2017- ), Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία (ΕΛΙΔΕΚ) (2017-2018), Μέλος της Academia Europaea (2008- ), Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (2010- ), Αντεπιστέλλον Μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών (2009- ), Μέλος της Νορβηγικής Ακαδημίας Επιστημών και Γραμμάτων (1998- ), Μέλος του Συμβουλίου της Διεθνούς Ενώσεως Γεωδαισίας και Γεωφυσικής (IUGG) (2016- ) και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής IUGG (2008- ), Μέλος της International Academy of Astronautics (2008- ), Mέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2007- ) κ.α.

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Οι ερευνητικές θέσεις του Χ. Ζερεφού περιλαμβάνουν: Μεταδιδακτορικές σπουδές και έρευνα στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών NCAR, Boulder Colorado, ΗΠΑ, στην Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ΝΟΑΑ, Boulder Colorado, ΗΠΑ, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα,  στο  Πανεπιστήμιο του Όσλο, Νορβηγία, στα Εργαστήρια Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στην Ακαδημία Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 90 ερευνητικά προγράμματα (60 εκ των οποίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και τις ΗΠΑ). Έχει συμμετάσχει σε πλήθος αναγνωρισμένων Επιστημονικών και Διεθνών Επιτροπών, π.χ. έχει διατελέσει Μέλος Συμβουλευτικών Επιτροπών της DGXII της EE, Μέλος Συμβουλευτικών Επιτροπών του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού [WMO AD HOC Scientific Steering Committee on UV Monitoring και WMO AD HOC Scientific Steering Committee on Ozone (Ozone-SAG)], Μέλος του Συμβουλίου ENRICH της ΕΕ, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (Executive Council Panel of Experts/CAS Working Group on Environmental Pollution and Atmospheric Chemistry), Μέλος του Stratospheric Science Panel της ΕΕ, η οποία, μεταξύ άλλων, διοργάνωσε όλα τα Ευρωπαϊκά πειράματα για το στρατοσφαιρικό όζον στην Αρκτική.  Έχει διατελέσει Γραμματέας και Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος και έχει εκλεγεί Επίτιμο Μέλος.

 

ΙΔΡΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ / ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Τα τελευταία 45 χρόνια ο Χρήστος Ζερεφός έχει ιδρύσει από το μηδέν τα εξής Επιστημονικά / Ερευνητικά Κέντρα: (1) Το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμοσφαίρας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ (1981- ) [http://lap.physics.auth.gr/] (2) Το Παγκόσμιο Κέντρο Χαρτογράφησης Όζοντος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ (1991- ) (http://lap.physics.auth.gr/ozonemaps2/) (3) Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Φυσική του Περιβάλλοντος» του ΑΠΘ (1993- ) (http://lap.physics.auth.gr/pms/) (4) Το Κέντρο Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (2003- ) (http://www.bioacademy.gr/lab/zerefos) (5) Την Έδρα UNESCO για τις Φυσικές Καταστροφές στη Γεώσφαιρα, την Υδρόσφαιρα και την Ατμόσφαιρα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (2006-2019) (http://en.unesco.org/sites/default/files/list-unesco-chairs.pdf) (6) Το Ελληνικό Γραφείο GEO στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (www.greekgeo.noa.gr) (2007- ) (7) Το Μουσείο Γεωαστροφυσικής στο Μέγαρον Σίνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (2008- ) (http://www.noa.gr/museum/) (8) Το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο NEO (Navarino Environmental Observatory) στη Μεσσηνία (2009- ) με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και την εταιρεία TEMES (http://navarinoneo.geo.su.se) (9) Πρόσφατα, η πρότασή του για τη δημιουργία ενός ευέλικτου μηχανισμού για την προστασία των παγκόσμιων μνημείων της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Κλιματική Αλλαγή, συμπεριλήφθηκε στις εμβληματικές δράσεις του Ο.Η.Ε. από τον Γενικό Γραμματέα A. Guterres. Την Πρωτοβουλία έχουν υποστηρίξει περισσότερες από 100 χώρες, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και η UNESCO.

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Γενικός Γραμματέας, Ακαδημία Αθηνών (2020- ), Εθνικός Εκπρόσωπος στο Action for Climate Empowerment της UNFCCC (2020- ), Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή (2019- ), Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία (ΕΛΙΔΕΚ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, εκλεγείς παμψηφεί (2017-2018), Αντιπρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) (2014-2016), Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του National Geographic (2013-2014), Εξωτερικό Μέλος του Συμβουλίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2013-2016), Συντονιστής της Επιτροπής Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τραπέζης της Ελλάδος (2008- ), Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας “Ιατροβιολογικές Επιστήμες και Τεχνολογίες Α.Ε.” του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (2008- ), Μέλος του High Level Working Group του Group on Earth Observations (GEO) (2008- ), Μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC) (2005-2010), Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (2005-2010), Πρόεδρος του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος (2004- ), Εθνικός Εκπρόσωπος στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (2004-2006), Πρόεδρος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΤΕΣ) Περιβάλλοντος και Ήπιων Μορφών Ενέργειας του ΕΣΕΤ (2003-2009), Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων, Παράρτημα Βορείου Ελλάδος (1999-2003) και Επίτιμος Πρόεδρος (2003- ), Πρόεδρος της Βαλκανικής Ένωσης Φυσικών (1997-2003), Διευθυντής του Βαλκανικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (B.E.R.D.I.) της Βαλκανικής Ένωσης Φυσικών (1992), Διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Χαρτογράφησης Όζοντος του Βορείου Ημισφαιρίου του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1991- ), Ειδικός Γραμματέας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ (1989), Διευθυντής του Τομέα Εφαρμοσμένης και Περιβαλλοντικής Φυσικής, Τμήμα Φυσικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1984 και 1985), Διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών (1979).

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο Χρήστος Ζερεφός έγινε γνωστός τη δεκαετία του '70 για τις έρευνές του σχετικά με μακροχρόνιες και μεσοπρόθεσμες μεταβολές στο στρώμα του όζοντος. Οι επιπτώσεις της ηλιακής δραστηριότητας στην κατώτερη στρατόσφαιρα, π.χ. η εργασία του με τον Paul Crutzen (JGR, 1975) ήταν μια από τις πρώτες μελέτες που μοντελοποίησαν τη φυσική μεταξύ των σχέσεων της ηλιακής δραστηριότητας και στρατόσφαιρας. Με τον Harry van Loon παρατήρησαν για πρώτη φορά το φαινόμενο El Nino στην κατώτερη στρατόσφαιρα (Mon. Weather Rev., 1982) και στη στήλη του όζοντος (JGR, 1992). Οι πρώτες του δημοσιεύσεις σχετικά με τις μακροπρόθεσμες τάσεις στις στρατοσφαιρικές θερμοκρασίες και το συνολικό όζον περιλαμβάνουν μία από τις σημαντικότερες δημοσιεύσεις του με τους Stolarski et al. (Science, 1992), η οποία ενίσχυσε το επιστημονικό υπόβαθρο για το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, το οποίο οδήγησε στη σταδιακή κατάργηση των αλογονοανθράκων. Αυτή η δημοσίευση έχει ενημερωθεί το 2014 (Zerefos et al., ACP, 2014). 

Στη δεκαετία του '80 ο Χρήστος Ζερεφός πρωτοστάτησε στην καθιέρωση τακτικών καλά βαθμονομημένων παρατηρήσεων της υπεριώδους ακτινοβολίας UV παγκοσμίως. Στη δεκαετία του '90 πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ευρωπαϊκού δικτύου παρατήρησης UV-B, το οποίο ξεκίνησε από την πρωτοβουλία του με τους Anne Webb και Alkis Bais (Zerefos et al, GRL, 1997). Η ενδελεχής έρευνά του με το φασματοσκοπικό μετρητή Brewer οδήγησε στην καθιέρωσή του ως πρότυπο όργανο για τη μέτρηση φασματικών ακτινοβολιών όζοντος, SO2 και UV (Zerefos et al., J. Photoch. & Photobio., 1995; Zerefos et al., GRL, 1997) και με τους Bais και McElroy (GRL, 1996; Appl. Optics, 1998). Οι δημοσιεύσεις του σχετικά με την αντίστροφη σχέση μεταξύ όζοντος και UV-B παρείχαν για πρώτη φορά αποδεικτικά στοιχεία ότι ο καθαρός ουρανός χωρίς UV-B ακτινοβολία είχε σημαντικές θετικές τάσεις (GRL, 1995, Appl. Optics, 1997), καθώς και οι δημοσιεύσεις του σχετικά με τις χαμηλότερες ιστορικά καταγεγραμμένες ανωμαλίες του όζοντος και τις επιπτώσεις των ηφαιστειακών εκρήξεων (π.χ. με Bojkov, GRL 1993). 

Στις δεκαετίες 1990 έως 2010 ο Χρήστος Ζερεφός έχει οργανώσει μεγάλες εκστρατείες (campaigns) χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ για να μελετήσει τις διαδικασίες της ακτινοβολίας όζοντος-αερολύματος και των φωτοχημικών αλληλεπιδράσεων στη Μεσόγειο (Campaigns PAUR I, II και MEDCAPHOT Campaign with Ziomas) (Zerefos et al., JGR, 1997; Balis et al., JGR, 1997, Zanis et al., JGR, 1997; Hofzumahaus et al., JGR, 1997; Kourtidis et al., JGR, 1997; Kouvarakis et al., JGR, 1997). Στη δεκαετία του 2000 συμμετείχε στην εκστρατεία MATCH και εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή ομάδα με επικεφαλής τους Rex, Schultz και άλλους που μελέτησαν τα ποσοστά απώλειας όζοντος εντός και εκτός της πολικής δίνης (JGR, 2001; GRL, 2000, 2006). Σε ένα άλλο συλλογικό ερευνητικό σχέδιο με τους Stohl et al. μελέτησε και αξιολόγησε μηχανισμούς ανταλλαγής στρατόσφαιρας-τροπόσφαιρας (JGR, 2003) και με τον Harris επανεξέτασε τις τάσεις στο στρατοσφαιρικό και τροποσφαιρικό όζον (JGR, 1997). Αξιοσημείωτη είναι η έρευνά του για τη μεταβλητότητα  της UV-B ακτινοβολίας (GRL, 1997; GRL, 1998) και των φυσικών διακυμάνσεων από ηφαιστειακές δράσεις στο στρώμα του όζοντος (JGR, 1994). Ανακάλυψε πειραματικά τις επιδράσεις στη στρατόσφαιρα των ηλιακών εκλείψεων του 1999 (JGR, 2000) και 2006 (ACP, 2007, 2008) παρουσιάζοντας ενδείξεις για κύματα ατμοσφαιρικής βαρύτητας μετά την υπερηχητική μεταφορά της σκιάς του φεγγαριού στο στρώμα του όζοντος. 

Έχει υπηρετήσει ως επιστημονικός συντάκτης (review editor) του 5ου Κεφαλαίου της IPCC Aviation Report (1998) και ως κριτής της Ειδικής Έκθεσης IPCC για τη Διαχείριση των Κινδύνων Ακραίων Εκδηλώσεων και Καταστροφών για την Προαγωγή της Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (2013). Το έγγραφο με τον Sausen «Aviation radiative forcing in 2000: An update on IPCC» (Met. Z., 2005) καθώς και οι δημοσιεύσεις του στο JGR, 1997, 2005; ACP, 2003, 2012; Tellus B., 2009 στις οποίες μελετώνται οι αλληλεπιδράσεις και οι τάσεις μεταξύ της ηλιακής ακτινοβολίας, του όζοντος και του κλίματος, περιλαμβάνονται στις δημοσιεύσεις του με πολύ υψηλό αριθμό ετεροαναφορών. 

Την τελευταία δεκαετία συντόνισε την Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα καθώς και άλλες εκθέσεις και πρωτοστάτησε στις διαδικασίες δημιουργίας του υποβάθρου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Συντόνισε την μελέτη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή για την Περιφέρεια της Πελοποννήσου και συμμετείχε στις αντίστοιχες μελέτες στις Περιφέρειες Αττικής και Κρήτης.

Το πρωτοποριακό έργο του σχετικά με τη χρήση της αναλογίας κόκκινου προς πράσινου για την ανίχνευση αερολύματος σε πίνακες από μεγάλους ζωγράφους (Zerefos et al, 2007, 2014) συζητείται ευρέως στην επιστημονική κοινότητα και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης παγκοσμίως. Άλλες επιστημονικές δημοσιεύσεις περιλαμβάνουν κλιματολογικές-παλαιοκλιματολογικές μελέτες με τους Luterbacher et al. (Climate Change, 2010; Environ. Res. Lett., 2016). Πιο πρόσφατα, οι δημοσιεύσεις του σχετικά με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα του προγράμματος Copernicus, έχουν αναφερθεί ευρέως (Inness et al., ACP, 2013, 2015; Wagner, ACP, 2015; Eskes, Geosci. Model Dev., 2015) και μαζί με πολλές από τις προαναφερθείσες δημοσιεύσεις, έχουν επιλεγεί ως σημεία ενδιαφέροντος (highlights) από εκδότες σημαντικών επιστημονικών περιοδικών. Οι βιομετρικοί δείκτες του Χρήστου Ζερεφού είναι: 266 δημοσιεύσεις με 8.171 παραπομπές (χωρίς αυτοαναφορές), h-index 55 (από το Web of Knowledge, Μάρτιος 2021) και συνολικά 497 δημοσιεύσεις με 13.715 παραπομπές, h-index 64 (από το Google Scholar, Μάρτιος 2021). 

 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕ ΚΡΙΤΕΣ

 1. Zerefos, C., S. Solomos, D. Melas, J. Kapsomenakis, C. Repapis, “The Role of Weather during the Greek–Persian ‘Naval Battle of Salamis’ in 480 B.C.”, Atmosphere, 11, 838; doi:10.3390/atmos11080838, 2020.
 2. Zerefos, C., S. Solomos, J. Kapsomenakis, A. Poupkou, L. Dimitriadou, I. Polychroni, P. Kalabokas, C. Philandras, D. Thanos, “Lessons learned and questions raised during and post‑COVID‑19 anthropopause period in relation to the environment and climate”, Environment Development and Sustainability, Springer, DOI: 10.1007/s10668-020-01075-4, 2020.
 3. Dafka, S., D. Akritidis, P. Zanis, A. Pozzer, E. Xoplaki, J. Luterbacher, C. Zerefos “On the link between the Etesian winds, tropopause folds and tropospheric ozone over the Eastern Mediterranean during summer”, Atmospheric Research, 248:105161, DOI: 10.1016/j.atmosres.2020.105161, 2020.
 4. Eleftheratos, K., J. Kapsomenakis, C.S. Zerefos, A.F. Bais, I. Fountoulakis, M. Dameris, P. Jöckel, A.S. Haslerud, S. Godin-Beekmann, W. Steinbrecht, I. Petropavlovskikh, C. Brogniez, T. Leblanc, J.B. Liley, R. Querel, D.P.J. Swart “Possible Effects of Greenhouse Gases to Ozone Profiles and DNA Active UV-B Irradiance at Ground Level”, Atmosphere, 11, 228, doi.org/10.3390/atmos11030228, 2020.
 5. Evelpidou, N., C. Zerefos, C. Synolakis, C. Repapis, A. Karkani, M. Polidorou, G. Saitis, “Coastal Boulders on the SE Coasts of Cyprus as Evidence of Palaeo‐Tsunami Events”, J. Mar. Sci. Eng., 8, 812; doi:10.3390/jmse8100812, 2020.
 6. Fountoulakis, I., H. Diémoz, A. Siani, G. Laschewski, G. Filippa, A. Arola, A.F. Bais, H. De Backer, K. Lakkala, A.R. Webb, V. De Bock, T. Karppinen, K. Garane, J. Kapsomenakis, M.E. Koukouli, C.S. Zerefos “Solar UV irradiance in a changing climate: Trends in Europe and the significance of spectral monitoring in Italy”, Environments, 7(1), doi.org/10.3390/environments7010001, 2020.
 7. Eleftheratos, Κ., C.S. Zerefos, D.S. Balis, M.-E. Koukouli, J. Kapsomenakis, D. Loyola, P. Valks, M. Coldewey-Egbers, C. Lerot, S. Frith, A.S. Haslerud, I.S.A. Isaksen, S. Hassinen, “The use of QBO, ENSO and NAO perturbations in the evaluation of GOME-2 MetOp A total ozone measurements”, Atmos. Meas. Tech., 12, 987-1011, https://doi.org/10.5194/amt-12-987-2019, 2019.
 8. Garane K., M.E. Koukouli, T. Verhoelst, C. Lerot, K.P. Heue, V. Fioletov, D. Balis, A. Bais, A. Bazureau, A. Dehn, F. Goutail, J. Granville, D. Griffin, D. Hubert, A. Keppens, J.C. Lambert, D. Loyola, C. McLinden, A. Pazmino, J.P. Pommereau, A. Redondas, F. Romahn, P. Valks, M. Van Roozendael, J. Xu, C. Zehner, C. Zerefos, and W. Zimmer “TROPOMI/S5P total ozone column data: global ground-based validation and consistency with other satellite missions”, Atmos. Meas. Tech., 12, 5263–5287, https://doi.org/10.5194/amt-12-5263-2019, 2019.
 9. Fountoulakis, I., C.S. Zerefos, A.F. Bais, J. Kapsomenakis, M.E. Koukouli, N. Ohkawara, V. Fioletov, H. De Backer, K. Lakkala, T. Karppinen, A.R. Webb, “Twenty-five years of spectral UV-B measurements over Canada, Europe and Japan: trends and effects from changes in ozone, aerosols, clouds and surface reflectivity”, Comptes Rendus Geoscience, 350, 393-402, 2018.
 10. Voloudakis, D., A. Karamanos, G. Economou, J. Kapsomenakis, C. Zerefos “A comparative estimate of climate change impacts on cotton and maize in Greece”, Journal of Water and Climate Change, 9 (4), 643-656, 2018.
 11. Zerefos, C., J. Kapsomenakis, K. Eleftheratos, K. Tourpali, I. Petropavlovskikh, D. Hubert, S. Godin-Beekmann, W. Steinbrecht, S. Frith, V. Sofieva, B. Hassler, “Representativeness of single lidar stations for zonally averaged ozone profiles, their trends and attribution to proxies”, Atmos. Chem. Phys., 18(9), 6427-6440, 2018.
 12. Papayannis, A., A. Argyrouli, A. Bougiatioti, E. Remoundaki, S. Vratolis, A. Nenes, S. Solomos, M. Komppula, E. Giannakaki, J. Kalogiros, R. Banks, K. Eleftheriadis, E. Mantas, E. Diapouli, C.G. Tzanis, S. Kazadzis, I. Binietoglou, L. Labzovskii, J. Vande Hey, C.S. Zerefos, “An overview from hygroscopic aerosols to cloud droplets: The HygrA-CD campaign in the Athens basin”, Sci. Total Environ., 574, 21-223, 2017.
 13. Zerefos, C. S., K. Eleftheratos, J. Kapsomenakis, S. Solomos, A. Inness, D. Balis, A. Redondas, H. Eskes, M. Allaart, V. Amiridis, A. Dahlback, V. De Bock, H. Diémoz, R. Engelmann, P. Eriksen, V. Fioletov, J. Gröbner, A. Heikkilä, I. Petropavlovskikh, J. Jarosławski, W. Josefsson, T. Karppinen, U. Köhler, C. Meleti, C. Repapis, J. Rimmer, V. Savinykh, V. Shirotov, A. M. Siani, A. R. D. Smedley, M. Stanek, and R. Stübi, “Detecting volcanic sulfur dioxide plumes in the Northern Hemisphere using the Brewer spectrophotometer, other networks, and satellite observations”, Atmos. Chem. Phys., 17, 551–574, doi: 10.5194/acp-17-551-2017, 2017.
 14. Diémoz, H., K. Eleftheratos, S. Kazadzis, V. Amiridis, and C. S. Zerefos, “Retrieval of aerosol optical depth in the visible range with a Brewer spectrophotometer in Athens”, Atmos. Meas. Techn., 9, 1871-1888, doi:10.5194/amt-9-1871-2016, 2016.
 15. Hassinen, S., D. Balis, H. Bauer, M. Begoin, A. Delcloo, K. Eleftheratos, S. Gimeno Garcia, J. Granville, M. Grossi, N. Hao, P. Hedelt, F. Hendrick, M. Hess, K.-P. Heue, J. Hovila, H. Helge Jønch-Sørensen, N. Kalakoski, M. Koukouli, J. Kujanpää, J.-C. Lambert, C. Lerot, D. Loyola, A. Määttä, G. Pinardi, F. Romahn, M. van Roozendael, R. Lutz, I. De Smedt, P. Stammes, W. Steinbrecht, J. Tamminen, N. Theys, L. G. Tilstra, O. N. E. Tuinder, P. Valks, C. Zerefos, W. Zimmer, and E. Zyrichidou “Overview of the O3M SAF GOME-2 operational atmospheric composition and UV radiation data products and data availability”, Atmos. Meas. Techn., 9, 383-407, 2016.
 16. Luterbacher, J., J P Werner, J E Smerdon, L Fernández-Donado, F J González-Rouco, D. Barriopedro, FC Ljungqvist, U. Büntgen, E. Zorita, S. Wagner, J. Esper, D. McCarroll, A. Toreti, D. Frank, J.H. Jungclaus, M. Barriendos, C. Bertolin, O. Bothe, R. Brázdil, D. Camuffo, P. Dobrovolný, M. Gagen, E. García-Bustamante, Q. Ge, J.J. Gómez-Navarro, J. Guiot, Z. Ha, G.C. Hegerl, K. Holmgren,V.V. Klimenko, J. Martín-Chivelet, C. Pfister, N. Roberts, A. Schindler, A. Schurer, O. Solomina, L. von Gunten, E. Wahl, H. Wanner, O. Wetter, E. Xoplaki, N. Yuan, D. Zanchettin, H. Zhang, C. Zerefos, “European summer temperatures since Roman times”, Environ. Res. Lett. 11, doi:10.1088/1748-9326/11/2/024001, 2016 Selected in the “Highlights of 2016" collection by the Editors of the Journal.
 17. Dafka, S., E. Xoplaki, A. Toreti, P. Zanis, E. Tyrlis, C. Zerefos, J. Luterbacher “The Etesians: from observations to reanalysis”, Climate Dynamics, DOI: 10.1007/s00382-01502920-7, 2015.
 18. Eskes, H., V. Huijnen, A. Arola, A. Benedictow, A.-M. Blechschmidt, E. Botek, O. Boucher, I. Bouarar, S. Chabrillat, E. Cuevas, R. Engelen, H. Flentje, A. Gaudel, J. Griesfeller, L. Jones, J. Kapsomenakis, E. Katragkou, S. Kinne, B. Langerock, M. Razinger, A. Richter, M. Schultz, M. Schulz, N. Sudarchikova, V. Thouret, M. Vrekoussis, A. Wagner, and C. Zerefos, “Validation of reactive gases and aerosols in MACC global analysis and forecast system”, Geosci. Model Dev., 8, 3523-3543, 2015.
 19. Founda, D., F. Pierros, M. Petrakis, C. Zerefos, “Interdecadal variations and trends of the Urban Heat Island in Athens (Greece) and its response to heat waves”, Atmos. Res., 161-162, 2015.
 20. Inness A., A.-M. Blechschmidt, I. Bouarar, S. Chabrillat, M. Crepulja, R. J. Engelen, H. Eskes, J. Flemming, A. Gaudel, F. Hendrick, V. Huijnen, L. Jones, J. Kapsomenakis, E. Katragkou, A. Keppens, B. Langerock, M. de Mazière, D. Melas, M. Parrington, V. H. Peuch, M. Razinger, A. Richter, M. G. Schultz, M. Suttie, V. Thouret, M. Vrekoussis, A. Wagner, and C. Zerefos, “Data assimilation of satellite-retrieved ozone, carbon monoxide and nitrogen dioxide with ECMWF’s Composition-IFS”, Atmos. Chem. Phys., 15, 5275–5303, 2015.
 21. Kalabokidis, K., P. Palaiologou, E. Gerasopoulos, C. Giannakopoulos, E. Kostopoulou and C. Zerefos, “Effect of climate change projections on forest fire behaviour and values-at-risk in southwestern Greece”, Forests, 6(6): 2214-2240, 2015.
 22. Katragkou, E., P. Zanis, A. Tsikerdekis, J. Kapsomenakis, D. Melas, H. Heskes, J. Flemming, V. Huijnen, A. Inness, M.G. Schultz, O. Stein, C.S. Zerefos “Evaluation of near surface ozone over Europe from the MACC reanalysis”, Geosci. Model Dev., 8, 2299-2314, 2015.
 23. Raptis, P.I., S. Kazadzis, K. Eleftheratos, P. Kosmopoulos, V. Amiridis, C. Helmis, C. Zerefos, “Total Ozone Column Measurements using an Ultraviolet Multifilter Radiometer”, Inter. J. of Rem. Sens., 36:17, 4469-4482, DOI: 10.1080/01431161.2015.1083631, 2015.
 24. Voloudakis, D., A. Karamanos, G. Economou, D. Kalivas, P. Vahamidis, V. Kotoulas, J. Kapsomenakis C. Zerefos, “Prediction of climate change impacts on cotton yields in Greece under eight climatic models using the AquaCrop crop simulation model and discriminant function analysis”, Agr. Water Man., 147, 116-128, 2015.
 25. Wagner, A., A.M. Blechschmidt, I. Bouarar, E.G. Brunke, C. Lerbaux, M. Cupeiro, P. Cristofanelli, H. Eskes, J. Flemming, H. Flentje, M. George, S. Gilge, A. Hilboll, A. Inness, J. Kapsomenakis, A. Richter, L. Ries, W. Spangl, O. Stein, R. Weller, C. Zerefos “Evaluation of the MACC operational forecast system potential and challenges of global near-real-time modelling with respect to reactive gases in the troposphere”, Atmos. Chem. Phys, 14005-14030, http://www.atmos-chem-phys.net/15/14005/2015/, doi: 10.5194/acp-15-14005-2015.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες: www.christoszerefos.com

 

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2007.

 

Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας

Γενικός Γραμματεύς

Πανεπιστημίου 28, 10679
Τηλ. 210-3626717

Επόπτης Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας

Σόλωνος 84, Αθήνα 10680
Tηλ. 210 8832048
E-mail: zerefos@academyofathens.gr
zerefos@geol.uoa.gr

Web: www.christoszerefos.com

Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή

https://montrealprotocolwhoswho.org/