Συνεδρία υποδοχής του Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Αγάθου ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, Τρίτη 23 Απριλίου 2024 και ώρα 19.00

 

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 και ώρα 19.00 θα μεταδοθεί ζωντανά η συνεδρία υποδοχής του κ. Σπυρίδωνα Αγάθου, Ομότιμου Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικής Βιοεπιστημών του Καθολικού Πανεπιστημίου της Louvain, ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών. 

Κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής, ο Ακαδημαϊκός κ. Κωνσταντίνος Βαγενάς θα παρουσιάσει τον Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Αγάθο, ο οποίος ακολούθως θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα "Wander & Wonder - Περιπέτειες και Θαύματα στο Ταξίδι της Βιοτεχνολογίας".

 

Η Συνεδρία θα είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:

http://www.academyofathens.gr/el/sessions/20240423

 

 

Ακολουθεί σύντομη περίληψη της ομιλίας και βιογραφικό σημείωμα του Καθηγητή κ. Αγάθου:

Περίληψη:

Η ομιλία ακολουθεί τις περιπέτειες και τις περιπλανήσεις μου στο επιστημονικό μου ταξίδι στη βιοτεχνολογία. Η διαδρομή περιγράφεται λιγότερο γραμμικά στο χρόνο και περισσότερο βιωματικά στις καταστάσεις.  Αγγίζει μια σειρά προταγμάτων, όπως τον ρόλο των μεντόρων, τη συμβατική σοφία που δεν είναι απαραίτητα σοφή, τον εμπειρικό κανόνα για την επανεφεύρεση του εαυτού μας κάθε δεκαετία, την αποτυχία ως μεταμφιεσμένη ευλογία και τη σημασία της επιλεγμένης ορολογίας στη σωστή χρονική στιγμή. Τα προτάγματα αυτά τεκμηριώνονται από απάνθισμα επιστημονικών συνεισφορών σε φαινομενικά παράταιρες περιοχές: επεξεργασία λυμάτων, μικροβιακή φυσιολογία στη βιοσύνθεση αντιβιοτικών, εμβιομηχανική στο λυτικό σύστημα πρωτεϊνικής έκφρασης κυττάρων εντόμων, μεταγονιδιωματική στη μικροβιακή απονίτρωση της τρινιτροτολουόλης, βιοκατάλυση για αντιμετώπιση αναδυόμενων μικρορρύπων και βιο(νανο)τεχνολογία φυκιών. Η ομιλία κλείνει με μια προσωπική αποτίμηση των προοπτικών της βιοτεχνολογίας για βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Βιογραφικό σημείωμα:

Ο Σπύρος Ν. Αγάθος είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Louvain στο Βέλγιο και Διακεκριμένος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harbin Engineering University στην Κίνα. Στην Ελλάδα είναι μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πολυτεχνείο Κρήτης από το 2022 και υπηρέτησε ως μέλος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΤΕΣ) Επιστημών Περιβάλλοντος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) από το 2020.  Υπήρξε μέλος Συμβουλίου Ιδρύματος στο Πολυτεχνείο Κρήτης (2013-2017). Υπηρέτησε ως Πρύτανης και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Yachay Tech, του πρώτου πανεπιστημίου έρευνας στον Ισημερινό και στην Περιφέρεια των Άνδεων της Νότιας Αμερικής (2019) και ως o ιδρυτικός Κοσμήτορας Βιολογικών Επιστημών και Μηχανικών στο Yachay Tech (2015-2019). Προηγουμένως χρημάτισε καθηγητής (1993-2015) και Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογικής Μηχανικής (1998-2010) στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Louvain. Είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κάτοχος Master από το Πανεπιστήμιο McGill και PhD Βιοχημικής Μηχανικής από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT). Υπηρέτησε ως μέλος ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια Western Ontario στον Καναδά (1982-1985) και Rutgers στις Ηνωμένες Πολιτείες (1985-1993) και ως επισκέπτης καθηγητής στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 επιστημονικά άρθρα, 5 βιβλία και 4 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Έχει λάβει πάνω από 70 ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, είναι συντάκτης ή μέλος συντακτικών επιτροπών σε 12 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και υπηρετεί ως μέλος ή πρόεδρος επιτροπών επιχορηγήσεων έρευνας, καθώς και σε διεθνείς επιτροπές για επιστημονική και τεχνολογική πολιτική και για θεσμική διαπίστευση πανεπιστημίων και οργανισμών έρευνας. Είναι σύμβουλος κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, διακρατικών φορέων και βιομηχανιών, και οι πρώην φοιτητές και μεταδιδακτορικοί συνεργάτες του κατέχουν σημαντικές ακαδημαϊκές και βιομηχανικές θέσεις σε όλο τον κόσμο.  Έχει διακριθεί ως Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας της Ευρώπης (Academia Europaea), Fellow της Αμερικανικής Ένωσης για την  Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), της Αμερικανικής Ακαδημίας Μικροβιολογίας (AAM), της Διεθνούς Ένωσης Νερού (IWA), του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής & Βιολογικής Μηχανικής (AIMBE) και της Εταιρείας Βιομηχανικής Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας (SIMB). Το 2019 τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαιρετικής Διδασκαλίας Waksman για το ρόλο του ως μέντορας και εκπαιδευτικός. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν καλλιέργειες μικροβιακών και ζωικών κυττάρων σε βιοαντιδραστήρες, ανάπτυξη βιοκαταλυτών, βελτιστοποίηση βιολογικών διεργασιών, σχεδιασμό και κλιμάκωση μεγέθους βιοαντιδραστήρων, βιοαποικοδόμηση ρύπων και βιοαποκατάσταση, μικροβιακή γονιδιωματική - οικολογία και βιοτεχνολογία για αειφορία.

 

Ημερομηνία: 
23/04/2024
Είδος Ανακοίνωσης: 
Εκδηλώσεις