Ημερίδα με θέμα «Η αγροτική αποκατάσταση των προσφύγων 1923-1929. 100 χρόνια από ένα ορόσημο στη νεότερη ελληνική ιστορία», Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024, ώρα 19.00

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 19.00 θα μεταδοθεί ζωντανά η Ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Η αγροτική αποκατάσταση των προσφύγων 1923-1929. 100 χρόνια από ένα ορόσημο στη νεότερη ελληνική ιστορία».

 

Η Ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών θα μεταδοθεί από τον ιστότοπό της μέσω του ακόλουθου διαδικτυακού συνδέσμου:

http://www.academyofathens.gr/el/events/20240124

 

Η αγροτική αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της παλαιάς Ελλάδος, αποτελεί ένα επικό επίτευγμα της Νεότερης ελληνικής ιστορίας, το οποίο σημάδεψε την πορεία της χώρας μας για πολλές δεκαετίες. Μέσα σε μια μόλις εξαετία 600.000 εξαθλιωμένοι πρόσφυγες, ξεριζωμένοι από τις προαιώνιες εστίες τους, εγκαταστάθηκαν σε νέους οικισμούς με όλες τις απαραίτητες υποδομές, απέκτησαν κλήρο, εφοδιάσθηκαν με τον απαραίτητο εξοπλισμό και γεωργικά εφόδια και σύντομα δημιούργησαν έναν δυναμικό παραγωγικό μηχανισμό, που στήριξε αποφασιστικά την οικονομία της πατρίδας μας.

Την ημερίδα θα συντονίσουν οι Ακαδημαϊκοί κκ. Π. Κιτρομηλίδης και Α. Καραμάνος. Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνεται εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Κιτρομηλίδη, ομιλία του κ. Καραμάνου για την αναγνώριση του εγχειρήματος της αποκατάστασης των προσφύγων από επιφανείς προσωπικότητες του εξωτερικού καθώς και ομιλία του ιστορικού κ. Δ. Παναγιωτόπουλου για τον καθοριστικό ρόλο των γεωπόνων στην επιτυχία της ιστορικής αυτής προσπαθειας. Στο δεύτερο μέρος θα γίνει από την π. Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κα Ι. Κριάρη και τον π. Πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Δ. Χριστοδούλου η παρουσίαση του βιβλίου «Αναλαμπές δημιουργίας στη Νεώτερη Ελλάδα», στο οποίο, μέσα από τεκμηριωμένες εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων, αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος του επιφανούς γεωπόνου Ιωάννη Καραμάνου στην αποκατάσταση των προσφύγων αλλά και στην δημιουργία του ελληνικού γεωργικού θαύματος του Μεσοπολέμου.

 

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της Ημερίδας.

 



Ημερομηνία: 
24/01/2024
Είδος Ανακοίνωσης: 
Εκδηλώσεις