Διάλεξη της Τρίτης: Ομιλία του Ακαδημαϊκού κ. Εμμανουήλ Ε. Γδούτου, 7 Νοεμβρίου 2023, ώρα 19.00

 

Στο πλαίσιο διενέργειας των Διαλέξεων της Τρίτης, θα μεταδοθεί ζωντανά, από τον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19.00, η ομιλία του Ακαδημαϊκού κ. Εμμανουήλ Ε. Γδούτου με θέμα: «Η Χρήση της Ελληνικής Γλώσσης στις Σπουδαστικές Αδελφότητες και σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ»

Ακολουθεί η περίληψη της ομιλίας:

Τα ονόματα των σπουδαστικών αδελφοτήτων, ονομαζόμενες εις την Αγγλικήν για τις ανδρικές fraternities (από τη Λατινική λέξη frater που σημαίνει αδελφός) και για τις γυναικείες sororities (από τη Λατινική λέξη soror που σημαίνει αδελφή), των πανεπιστημίων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) αποτελούνται από δύο ή τρία  γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου. Ελληνικά αποφθέγματα εις την Ελληνικήν χρησιμοποιούνται στα εμβλήματα αρκετών πανεπιστημίων και κολλεγίων των ΗΠΑ.

Στην εργασία αυτή εκτίθενται οι λόγοι χρήσεως της Ελληνικής γλώσσης στην ονοματολογία των σπουδαστικών αδελφοτήτων και στα εμβλήματα πανεπιστημίων. Παρουσιάζονται, ενδεικτικώς, τα ονόματα και τα εμβλήματα μερικών αδελφοτήτων, και πανεπιστημίων και κολλεγίων, τα οποία περιέχουν Ελληνικά αποφθέγματα. Καταδεικνύεται, ούτως, η σημασία της Ελληνικής γλώσσης στην ακαδημαϊκή κοινότητα των ΗΠΑ.

Η μετάδοση θα πραγματοποιηθεί μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:

http://www.academyofathens.gr/el/lectures/20231107

 

Ημερομηνία: 
07/11/2023
Είδος Ανακοίνωσης: 
Εκδηλώσεις