Δεύτερος κύκλος σεμιναρίων ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ: «Ρητορικές στρατηγικές και τεχνικές στις ελληνικές παπυρικές επιστολές της Ύστερης Αρχαιότητας» (Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, 10/11/2021)

 

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας σας προσκαλεί στη ΔΕΥΤΕΡΗ διάλεξη του δεύτερου κύκλου της ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑΣ

Η ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ, μία μηνιαία σειρά διαλέξεων, φιλοδοξεί να αναβιώσει την κουλτούρα λόγου και διαλόγου η οποία είναι συνυφασμένη από αρχαιοτάτων χρόνων με την πολιτισμική ταυτότητα, την καλλιτεχνική ιδιοσυστασία και την πνευματική ιδιοπροσωπία της Αθήνας. Η ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ φιλοξενεί ομιλητές εγνωσμένου κύρους, φιλολόγους και άλλους επιστήμονες, ανθρώπους του πνεύματος, του πολιτισμού ή της πολιτικής, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας σκέψεις γύρω από τη χρησιμότητα της Κλασικής Φιλολογίας και τη σύνδεσή της με τον κόσμο γύρω μας. Επιπλέον, προσφέρει τον λόγο σε πολιτιστικά ενήμερους και μορφωτικά ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας ώστε να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις για ό,τι απασχολεί τη φιλολογία και τον πολιτισμό ευρύτερα.

Η δεύτερη διάλεξη του δεύτερου κύκλου διαλέξεων είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021, κατά τις ώρες 6-8 μ.μ., και φιλοξενεί ανακοίνωση του καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αμφιλόχιου Παπαθωμά, με τίτλο «Ρητορικές στρατηγικές και τεχνικές στις ελληνικές παπυρικές επιστολές της Ύστερης Αρχαιότητας». Την εκδήλωση συντονίζουν οι διοργανωτές της ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑΣ, Αλεξάνδρα Ροζοκόκη και Ανδρέας Σεραφείμ, Ερευνητές του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας.

Όσοι/ες ενδιαφέρονται για παρακολούθηση της διάλεξης πρέπει να συμπληρώσουν την πιο κάτω ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, για να λάβουν τον σχετικό σύνδεσμο Zoom:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdyl_A4TQsNoClYUNGmZptbXT4-OTwHirkMk0HjNKHmNJA0_w/viewform

Περίληψη ανακοίνωσης του κ. Παπαθωμά:

Οι ελληνικές παπυρικές επιστολές της Ύστερης Αρχαιότητας συγκροτούν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σώμα κειμένων, το οποίο αποτελείται από χιλιάδες ήδη δημοσιευμένες επιστολές, καθώς επίσης και από πολλές άλλες ακόμη αδημοσίευτες οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό επεξεργασία. Πρόκειται κυρίως για ιδιωτική και επαγγελματική αλληλογραφία. Στην πλειονότητά τους φαίνεται ότι γράφτηκαν από τους ίδιους τους επιστολογράφους χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων προσώπων. Στην ομιλία θα εξεταστούν οι ποικίλες ρητορικές στρατηγικές και τεχνικές οι οποίες χρησιμοποιούνται στα κείμενα αυτά και έχουν ως στόχο τους την επιτυχή παρουσίαση του αιτήματος του αποστολέα και εν τέλει την ικανοποίησή του εκ μέρους του αποδέκτη. Πολλές από τις ρητορικές στρατηγικές και τεχνικές που εντοπίζονται στο εν λόγω corpus είναι διαδεδομένες και στην επιστολογραφία της εποχής μας, συμβατική και ηλεκτρονική.

Η σελίδα των σεμιναρίων της ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑΣ είναι διαθέσιμη εδώ.

 

Ημερομηνία: 
10/11/2021
Είδος Ανακοίνωσης: 
Εκδηλώσεις