«PARTHENOS returns to Athens»: Ημερίδα, Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

 

Το Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, οργανώνει ημερίδα για την προβολή του έργου του προγράμματος «PARTHENOS», με τη συμμετοχή όλων των συνεργατών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018, ώρα 9.30 π.μ. – 5.30 μ.μ. στην ανατολική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28.

Το έργο Parthenos αφορά στην ανάπτυξη ψηφιακής ερευνητικής υποδομής, η οποία έχει στόχο να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα υποστηρίζει την έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες, την γλώσσα και την πολιτιστική κληρονομιά με την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και μεθόδων. Η κοινοπραξία των φορέων που μετέχουν στο έργο, αποτελείται από 15 εταίρους, από 9 Ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής τις Εκπαιδευτικές και Επιστημονικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας. Το έργο περιλαμβάνει τις δύο ευρωπαϊκές ερευνητικές υποδομές για τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες και τέχνες (DARIAH) και τη γλωσσική τεχνολογία (CLARIN) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του έργου: http://www.parthenos-project.eu .

Οι εισηγητές της ημερίδας θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των εργασιών του PARTHENOS, εστιάζοντας στην τυποποίηση, ως προς την τεκμηρίωση, των πρωτογενών δεδομένων και των πηγών, των πηγών αναφοράς, των διαδικασιών και των πρωτοκόλλων, στη διαλειτουργικότητα και σημασιολογία, που περιλαμβάνει τον καθορισμό ενός κοινού σημασιολογικού πλαισίου, την ενσωμάτωση πολύγλωσσων πηγών αναφοράς και το σχεδιασμό της εξόρυξης πόρων, σε εργαλεία και υπηρεσίες στην κατάρτιση και επαγγελματική εξέλιξη και σε οδηγούς βέλτιστων πρακτικών.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το πρόγραμμα της ημερίδας είναι διαθέσιμα εδώ.

Ημερομηνία: 
13/11/2018
Είδος Ανακοίνωσης: 
Εκδηλώσεις