«Οι πολιτικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις της Κατάκτησης του Διαστήματος. Κέρδη και Ζημίες», Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019. Διάλεξη του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας για τη συμπλήρωση 100 Χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 19 Ιουνίου 2019

Στη σειρά των ομιλιών που διοργανώνει το Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (ΚΕΑΕΜ) της Ακαδημίας Αθηνών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU), θα δοθεί η έκτη ομιλία, στις 26 Ιουνίου 2019, από τον Δρα Βασίλειο Τριτάκη, πρώην  Διευθυντή Ερευνών και νυν Επιστημονικό Συνεργάτη του ΚΕΑΕΜ με θέμα:

«Οι πολιτικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις της Κατάκτησης του Διαστήματος. Κέρδη και Ζημίες»

Η ομιλία, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό,  θα δοθεί στην Ανατολική αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28, στις 6 μ.μ.

Η Μελέτη του Διαστήματος ή Διαστημική είναι σημαντικό κεφάλαιο του ευρύτερου επιστημονικού χώρου που ονομάζουμε Αστρονομία/Αστροφυσική το οποίο όμως διαθέτει μία μοναδική ιδιαιτερότητα. Αποτελεί από μόνο του μία αυτοτελή τεχνολογική επανάσταση (Γ’ Βιομηχανική ή Μεταβιομηχανική επανάσταση) με μεγάλη παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν ήδη διαχυθεί στην παγκόσμια κοινωνία και έχουν  επιφέρει μεγάλες δομικές αλλαγές, οι συνέπειες των οποίων είναι σε μεγάλο ποσοστό, άγνωστες. Παράλληλα, πολλές από τις εφαρμογές της Διαστημικής  έχουν έντονο στρατιωτικό χαρακτήρα, πράγμα που της προσθέτει και σημαντικό πολιτικό περιεχόμενο.

Στην ομιλία θα γίνει σύντομη ανασκόπηση των επιπτώσεων που είχαν στην ανθρώπινη κοινωνία οι διάφορες τεχνολογικές επαναστάσεις του παρελθόντος και θα συνεχιστεί με ανάλυση της διαστημικής τεχνολογίας που έφερε επανάσταση στην ζωή μας, ενώ θα επισημανθούν οι μελλοντικές συνέπειες που βρίσκονται προ των πυλών.

Ο ομιλητής, έχει μεταπτυχιακό τίτλο Μετεωρολογίας, είναι Διδάκτωρ φυσικός και Υφηγητής.  Εργάστηκε για πολλά χρόνια στο ΚΕΑΕΜ της Ακαδημίας Αθηνών ως Διευθυντής Ερευνών με αντικείμενο την Ηλιακή Φυσική και έμφαση στις σχέσεις  ηλιακών και γήινων φαινομένων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 210-6597169, 210-6597513 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση patsis@academyofathens.gr
 

Ημερομηνία: 
26/06/2019
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου