Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Τακτικό Μέλος της τον Ομότιμο Καθηγητή Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  21 Οκτωβρίου 2022

 

 

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Τακτικό Μέλος της

τον Ομότιμο Καθηγητή Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ

κ.  Χριστόφορο Χαραλαμπάκη

 

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 20ης Οκτωβρίου 2022, εξέλεξε τον Ομότιμο Καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη ως Τακτικό Μέλος της, στην προκηρυχθείσα έδρα «Γλωσσολογίας-Διαλεκτολογίας» στη Β’ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

Ο κ. Χαραλαμπάκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1948. Το 1966 εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία του ΙΚΥ την οποία διατήρησε καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του. Το 1971 έλαβε το πτυχίο του και συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (1972-1974). Το 1976 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας με τη Διατριβή “Phthano. Ein Beitrag zur griechischen Wortforschung”. Το 1982 εξελέγη έκτακτος καθηγητής και το 1983 καθηγητής πρώτης βαθμίδας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 1993 του έγινε μετάκληση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου αφυπηρέτησε το 2015.

Ο κ. Χαραλαμπάκης έχει διερευνήσει ποικίλες πτυχές της ελληνικής γλώσσας στη διαχρονική της πορεία, από την αρχαία ελληνική έως τη σύγχρονη καθομιλουμένη. Καταγράφει συνολικά 534 δημοσιεύσεις, οι οποίες άπτονται των τομέων της θεωρητικής γλωσσολογίας, της σημασιολογίας της ετυμολογίας, των μεταφραστικών δανείων της υφολογίας, της κοινωνιογλωσσολογίας, της εκπαιδευτικής γλωσσολογίας, της γραμματικής, της ιστορίας της γλωσσολογίας, της διαλεκτολογίας και της λεξικογραφίας, ενός κλάδου στον οποίο ο κ. Χαραλαμπάκης έχει αφήσει ιδιαίτερο στίγμα με το Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας (Αθήνα 2014, σσ. 1819).

 

Ημερομηνία: 
21/10/2022
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου