Απεβίωσε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Ακαδημαϊκός Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος

 

Ο εκλιπών γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1925. Σπούδασε Νομικά, Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και ανηγορεύθη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Παρισίων (1955) (βραβείο Nομικής Σχολής Παρισίων) και Αθηνών (1963). Το 1969 εξελέγη υφηγητής και διορίσθηκε το 1973, ενώ το 1974 διορίσθηκε ως έκτακτος και το 1978 ως τακτικός καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι το 1993, οπότε και αποχώρησε ως ομότιμος. Το 2005 ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Άσκησε δικηγορία στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε διεθνείς διαιτησίες. Διατέλεσε πρόεδρος της Eν Aθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Ιδρύματος Διοικητικού Δικαίου Μ. Στασινόπουλου και μέλος του Δ.Σ. άλλων Επιστημονικών Σωματείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει τιμηθεί με τα μετάλλια Εξαίρετων Πράξεων και Εθνικής Αντίστασης. Ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων Aix-Marseille III, Paris II, Louvain, Lille II, Temple (H.Π.A.) και επίτιμος εταίρος του University College του Λονδίνου. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille III, Paris I, University College και Temple και συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων με γραπτές ανακοινώσεις. Συνέγραψε σημαντικό αριθμό αυτοτελών έργων, εκ των οποίων πολλά έχουν μεταφρασθεί στα γαλλικά και στα αγγλικά.

Στη διάρκεια της λαμπρής σταδιοδρομίας του καταξιώθηκε ως κορυφαίος νομικός επιστήμονας και καθηγητής, ενώ αποτέλεσε σημείο αναφοράς στον τομέα του Διοικητικού Δικαίου στην Ελλάδα.

Υπήρξε διακεκριμένο τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στον κλάδο του «Δημοσίου Δικαίου» από το 2001, Πρόεδρος το 2014, καθώς και γνωμοδοτoύν μέλος της Νομικής Επιτροπής της Ακαδημίας Αθηνών επί σειρά ετών. Υπηρέτησε και τίμησε τις θέσεις αυτές με υψηλό φρόνημα ευθύνης, οξυδέρκειας και αποτελεσματικότητας.

Τα μέλη, οι ερευνητές και οι υπάλληλοι της Ακαδημίας Αθηνών εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς την οικογένεια και τους οικείους του.

Η Ακαδημία Αθηνών ανήρτησε μεσίστια τη σημαία του Μεγάρου της επί τρεις ημέρες από την εκδημία του εκλιπόντος.

 

Το Ψήφισμα της Ακαδημίας Αθηνών για την εκδημία του Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλου είναι διαθέσιμο εδώ.

 



Ημερομηνία: 
28/02/2022
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου