«Αναγέννηση του ήπατος και η "κυβερνητική" του γενετικού κώδικα»: Διαδικτυακή Εισόδιος Τελετή νέου αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Γεώργιου Μιχαλόπουλου (23/11/2021)

 

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 από τον ιστότοπο της Ακαδημίας θα μεταδοθεί διαδικτυακά η τελετή Υποδοχής στην Ακαδημία Αθηνών του κ. Γεωργίου Μιχαλόπουλου, Καθηγητή Παθολογικής Ανατομικής και Εργαστηριολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Τον κύριο Μιχαλόπουλο θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Λουκάς Χριστοφόρου, και θα παρουσιάσει ο Ακαδημαϊκός κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος.

Το θέμα της ομιλίας του κ. Μιχαλόπουλου είναι: “Αναγέννηση του Ήπατος και «Κυβερνητική» του Γενετικού Κώδικα”.

Ο κ. Γιώργος Κ. Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στη Σάμο το 1946. Απεφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1969. Μετά την θητεία του μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου τελείωσε την ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής και επιπλέον Ph.D. στην Ογκολογία το 1977. Αρχισε την ερευνά του στο πανεπιστήμιο Duke της Βορείου Καρολίνας. Το 1991 μετέβη στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh ως καθηγητής και πρόεδρος της έδρας της Παθολογικής Ανατομικής, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα. Η έρευνα του κ. Μιχαλοπούλου εστιάζεται στην αναγέννηση και καρκινογένεση του ήπατος. Το 1989, μαζί με άλλα δύο εργαστήρια, ο κ. Μιχαλόπουλος ανακάλυψε τον αυξητικό παράγοντα πολλαπλασιασμού ηπατοκυττάρων (HGF) και εν συνεχεία, σε συnεργασία με επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Torino,  τον υποδοχέα του HGF (c-Met). Στα χρόνια που πέρασαν, έρευνα σε πολλά εργαστήρια απεκάλυψε σημαντικό ρόλο για το σύστημα HGF/MET για όλους τους ιστούς, με πάνω από 15,000 δημοσιεύσεις που συνδέουν HGF/MET με την αναγεννητική βιολογία και καρκινογένεση των περισσοτέρων ιστών του σώματος. Ειδικά στην αναγέννηση τού ήπατος, σημαντικό ρόλο παίζει η μεσοκυτταρική ουσία, η οποία περιέχει την HGF και σχετίζεται με την ενεργοποίηση της ουροκινάσης και την ενεργοποίηση της ΗGF. Ο κ. Μιχαλόπουλος έχει δημοσιεύσει 316 εργασίες σχετιζόμενες με την αναγέννηση και καρκινογένεση του ήπατος και παρεμφερή θέματα. Εχει διατελέσει πρόεδρος τού ομίλου επιστημονικών συμβούλων του ινστιτούτου ΝΙΑΑΑ του ΝΙΗ (2008-2010). Για τις εργασίες του στην αναγέννηση ήπατος εξελέγη να λάβει το βραβείο Rous-Whipple από την επιστημονική εταιρεία Association for Investigative Pathology (ΑSIP) το 2009. Εξελέγη ως πρόεδρος της ASIP το 2016, ως μέλος της American Association of Physicians το 2018, και ως επίτιμος διδάκτωρ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου το 2013. Ως πρόεδρος του τμήματος της Παθολογικής Ανατομικής και Εργαστηριολογίας (Laboratory Medicine)  από το 1991, συμμετέχει στις κλινικές δραστηριότητες και κλινικούς προγραμματισμούς του Univ. of Pittsburgh Medical Center (UPMC).

Η ομιλία θα μεταδοθεί στον διαδικτυακό σύνδεσμο: http://www.academyofathens.gr/el/session/20211123

 

 



Αρχεία: 
AttachmentSizeDate
PDF icon Η πρόσκληση για την συνεδρία89.82 KB23/11/2021


Ημερομηνία: 
23/11/2021
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου