Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της τον κ. Sadis Matalon, Διακεκριμένο Καθηγητή Αναισθησιολογίας και Αντιπρόεδρο Έρευνας στο Τμήμα Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ των ΗΠΑ

 

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 11ης Νοεμβρίου 2021, εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της, στην Τάξη των Θετικών Επιστημών, από  επιστήμονες του εξωτερικού στον κλάδο της «Φυσιολογίας», τον διακεκριμένο Καθηγητή Αναισθησιολογίας και Αντιπρόεδρο Έρευνας στο Τμήμα Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ των ΗΠΑ και Διευθυντή του Τομέα Μοριακής και Μεταφραστικής Βιοϊατρικής του ίδιου Τμήματος, κύριο Sadis Matalon.

Ο Καθηγητής Sadis Matalon γεννήθηκε στην Αθήνα και αφού περάτωσε τις γενικές σπουδές του στην Ελλάδα, μετοίκησε στις ΗΠΑ όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Είναι Φυσικός (Β. Α. Macalester College, St. Paul, Minnesota – 1970; Μ.S. University of Minnesota, Minneapolis – 1973) και έλαβε διδακτορικό στη Φυσιολογία (PhD. University of Minnesota, Minneapolis – 1975).

Ο Καθηγητής Μatalon έχει ένα εξαιρετικά ποιοτικό και πλούσιο ερευνητικό, διδακτικό και διοικητικό έργο και είναι ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα των μολυσμένων πνευμονικών τραυματισμών και των μηχανισμών επιδιόρθωσης αυτών, καθώς και της εκκαθάρισης των πνευμόνων. Εκπόνησε πρωτοποριακές μελέτες για την κατανόηση των παθογενετικών μηχανισμών και την θεραπεία του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS), τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Βασικό επίτευγμα της ομάδας του, πάνω στο οποίο βασίστηκαν και οι μεταγενέστερες μελέτες του, ήταν η ανάδειξη του ρόλου των επιφανειοδραστικών παραγόντων (surfactants)  στη θεραπεία πνευμονοπαθειών όπως το ARDS. Πιο πρόσφατες μελέτες του εστιάζουν στο ρόλο του χλωρίου που βρίσκεται σε πληθώρα βιομηχανικών αλλά και οικιακών προϊόντων, στις  πνευμονικές βλάβες. Οι τομείς εξειδίκευσής του περιλαμβάνουν επίσης τη μελέτη του ιού της γρίπης, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού και την COVID-19.

Πέραν των επιστημονικών του διακρίσεων, ο Καθηγητής Matalon πέτυχε να συνδέσει την επιστημονική του έρευνα με την εφαρμογή των ερευνητικών του αποτελεσμάτων στη βιομηχανία. Έχει πέντε διεθνείς πατέντες, ενώ τα ευρήματά του έχουν χρησιμοποιηθεί από τον Αμερικάνικο Στρατό για την καταπολέμηση των επιδράσεων των τοξικών αερίων στους πνεύμονες.

Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί στα εγκυρότερα περιοδικά της Ιατρικής και έχει πάνω από 360 δημοσιεύσεις και 16.000 βιβλιογραφικές μνείες (Η-index: 72).

Ο Καθηγητής Matalon είναι ένας διεθνώς καταξιωμένος, χαρισματικός επιστήμονας με συνεχή και σημαντική συμβολή στην πρόοδο του επιστημονικού πεδίου που υπηρετεί. Διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται συχνά, και συνεργάζεται στενά με την Ελληνική επιστημονική κοινότητα, συμβάλλοντας ενεργά στη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Ο εκλεγείς έχει λάβει σειρά επιστημονικών διακρίσεων και βραβείων, όπως: Dean’s Excellence Award for Research, University of Alabama School of Medicine (2021), Bραβείο George Kotzias, M.D. από την Ελληνική Εταιρεία Φυσιολογίας (2019), Eπίτιμος Διδάκτωρ Hororis Causa, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2010) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2019), Distinguished Julius H. Comroe, Jr. Lecturer, American Physiological Society (2019), ΝΙΗ Merritt Award (1997-2007), Recognition Award for Scientific Accomplishment, American Thoracic Society (2002), Career Investigator Award, American Lung Association (1987-1992) και άλλα.

 

 

 

Ημερομηνία: 
16/11/2021
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου