Κλιματική Αλλαγή και Βιοποικιλότητα: Διασυνδέσεις και επιλογές πολιτικής. Ανακοίνωση του IAP: "Climate Change and Biodiversity: Interlinkages and policy options"

Ανακοίνωση του δικτύου IAP με τη στήριξη 82 Ακαδημιών Επιστημών και της Ακαδημίας Αθηνών

 

Η κλιματική αλλαγή και η μείωση της βιοποικιλότητας αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας. Και οι δύο προκαλούνται κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα με τεράστιες επιπτώσεις στο οικοσύστημα από το οποίο εξαρτόμαστε.

Το 2021 και το 2022 θα λάβουν χώρα τα συνέδρια του ΟΗΕ για την βιοποικιλότητα (COP15) και την κλιματική αλλαγή (COP26), δίνοντας στα κράτη την ευκαιρία να εστιάσουν την προσοχή τους στη διασύνδεση και την αλληλεξάρτηση της κλιματικής αλλαγής με την βιοποικιλότητα. Μερικά μέτρα πολιτικής θα μπορούσαν να αποβούν ωφέλιμα και για τα δύο πεδία, βοηθώντας στην επιβράδυνση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στην προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.

Η δήλωση αυτή του δικτύου IAP (InterAcademy Partnership) ερευνά τις διασυνδέσεις μεταξύ βιοποικιλότητας και κλιματικής αλλαγής και περιγράφει το πλαίσιο μέτρων που μπορούν να ενισχύσουν την βιοποικιλότητα, υποστηρίζοντας παράλληλα τη δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής,  καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μερικές δράσεις για το κλίμα μπορούν να στηρίξουν την βιοποικιλότητα. Εξετάζονται επίσης ορισμένες περιπτώσεις όπου η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να υπονομεύσει την προσπάθεια ενίσχυσης της βιοποικιλότητας.

 

Το κείμενο της ανακοίνωσης είναι διαθέσιμο εδώ.

 

 

 



Αρχεία: 
AttachmentSizeDate
PDF icon IAP_Statement_Climate_Change_Biodiversity.pdf5.05 MB18/10/2021


Ημερομηνία: 
18/10/2021
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου