Ανακοινωθέν της Διακαδημαϊκής Συνεργασίας ΙΑΡ σχετικά με την ανάπτυξη και διανομή εμβολίων κατά του COVID-19

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2020

 

Η Ακαδημία Αθηνών, ως μέλος της Διακαδημαϊκής Συνεργασίας ΙΑΡ (Interacademy Partnership - the global network of science academies), συμμετέχει μαζί με 140 εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες ακαδημίες-μέλη στην υποστήριξη του ζωτικού ρόλου της επιστήμης στην αναζήτηση τεκμηριωμένων λύσεων στα πιο δύσκολα προβλήματα του κόσμου. Ειδικότερα, στόχος της Διακαδημαϊκής Συνεργασίας ΙΑΡ είναι να αξιοποιήσει την επιστημονική, ιατρική και μηχανική τεχνογνωσία της για να προωθήσει υγιείς πολιτικές, να προάγει την αριστεία στις επιστήμες της εκπαίδευσης, να βελτιώσει τη δημόσια υγεία, να χορηγήσει προγράμματα για νέους επιστήμονες και, τέλος, να επιτύχει άλλους κρίσιμους αναπτυξιακούς στόχους. 

Σας γνωστοποιούμε την πρόσφατη κυκλοφορία του νέου ανακοινωθέντος της IAP, σχετικά με το θέμα της ανάπτυξης και διανομής εμβολίων κατά του COVID-19.

Σύμφωνα με το νέο ανακοινωθέν της IAP, η πανδημία COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται στις περισσότερες χώρες με αποτέλεσμα σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα, καθώς και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Αν και έχει αποδειχθεί ότι τα εργαλεία δημόσιας υγείας, όπως η φυσική απόσταση, η χρήση μάσκας και η σωστή υγιεινή, μαζί με δοκιμές και ανίχνευση του ιού, βοηθούν στον έλεγχο της εξάπλωσης COVID-19, αναγνωρίζεται ευρέως ότι τα εμβόλια θα είναι απαραίτητα για την ικανότητά μας να ελέγξουμε την τρέχουσα πανδημία, να προστατευθούμε από πιθανές μελλοντικές επιδημίες και να επιτρέψουμε στους πληθυσμούς να επιστρέψουν στην καθημερινή τους ζωή.

Το ανακοινωθέν τονίζει τρία (3) κύρια σημεία:

  1. Παρά την απαίτηση για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης και διανομής εμβολίων, κανένας συμβιβασμός δεν επιτρέπεται  όσον αφορά την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας οποιουδήποτε εμβολίου.
  2. Πρέπει να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που υποστηρίζεται από διάφορα λόμπι σε πολλές χώρες κατά των εμβολίων και
  3. Είναι επιτακτική ανάγκη οποιοδήποτε επιτυχημένο εμβόλιο να διατεθεί βάσει των κανόνων δικαιοσύνης, ηθικής και δημόσιας υγείας.

Το πλήρες κείμενο του ανακοινωθέντος IAP για την ανάπτυξη και διανομή εμβολίων κατά του COVID-19 είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο που ακολουθεί: https://www.interacademies.org/sites/default/files/2020-09/IAP_Vaccines_Final.pdf.

 

 

 

Ημερομηνία: 
11/09/2020
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου