Σεμινάριο του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας: «Πλάτων Δρακούλης. Μόνο μια περίεργη παρουσία στη στροφή του 20ου αιώνα ή μπορούμε να τον "διαβάσουμε" κι αλλιώς;» (Γεώργιος Βλαχάκης, 24/5/2022)

 

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Σας προσκαλεί στο πλαίσιο του Μηνιαίου Σεμιναρίου Φιλοσοφίας

στη διαδικτυακή διάλεξη που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, 5-7μμ,

με ομιλητή τον Γεώργιο Βλαχάκη, αναπληρωτή καθηγητή φιλοσοφίας της επιστήμης (ΕΑΠ),

και θέμα: «Πλάτων Δρακούλης. Μόνο μια περίεργη παρουσία στη στροφή του 20ου αιώνα

ή μπορούμε να τον "διαβάσουμε" κι αλλιώς;».

 

 

Περίληψη

Αν υπήρχε ένας Έλληνας Θερβάντες σίγουρα θα εμπνεόταν από τον Πλάτωνα Δρακούλη για να γράψει τον δικό του Δον Κιχώτη.
Ο Πλάτων Δρακούλης αποτελεί μία σημαντική αν και ιδιάζουσα περίπτωση φιλοσόφου στη στροφή του 20ου αιώνα. Γόνος εύπορης αριστοκρατικής οικογένειας από το Θιάκι, καθηγητής αρχαίων ελληνικών στην Οξφόρδη δεν μένει ικανοποιημένος με τις συμβάσεις της τάξης και της θέσης του και κάνει την προσωπική του επανάσταση πριν γίνει ένας πρώιμος απόστολος της συλλογικής επανάστασης στην Ελλάδα.
Η θεοσοφία, ο αναρχισμός, ο σοσιαλισμός, η έντονη χριστιανική πίστη, η γνωριμία με τις ανατολικές φιλοσοφίες και η θέση του για τα δικαιώματα των ζώων συνδέονται με έναν περίεργο τρόπο σε πρώτο επίπεδο αλλά στην πραγματικότητα αρμονικά σε έναν και μόνο άνθρωπο.
Ο Δρακούλης αφιερώνει την περιουσία του και τη  ζωή του για την υπεράσπιση των πιστεύω του, και δημιουργεί έναν ευάριθμο κύκλο συνοδοιπόρων.
Σήμερα μέσα από τα κείμενά του, που δρουν ως ένα ιστορικοφιλοσοφικό καλειδοσκόπιο επιχειρούμε την ανασύσταση των βασικών του θέσεων και προτείνουμε τη συγκρότηση μιας συστηματικής έρευνας για το έργο του.

 

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσω της εφαρμογής Zoom

και οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν

στο email: annatatsi@academyofathens.gr

 

 

Ημερομηνία: 
25/05/2022
Είδος Ανακοίνωσης: 
Εκδηλώσεις