Πρώτη διάλεξη 2ου κύκλου ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ: «Ηγεσία και η τέχνη της ευθυκρισίας: Μαθήματα από τον Αριστοτέλη» (13/10/2021)

 

Η ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ, μία μηνιαία σειρά διαλέξεων, φιλοδοξεί να αναβιώσει την κουλτούρα λόγου και διαλόγου η οποία είναι συνυφασμένη από αρχαιοτάτων χρόνων με την πολιτισμική ταυτότητα, την καλλιτεχνική ιδιοσυστασία και την πνευματική ιδιοπροσωπία της Αθήνας.

Η ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ φιλοξενεί ομιλητές εγνωσμένου κύρους, φιλολόγους και άλλους επιστήμονες, ανθρώπους του πνεύματος, του πολιτισμού ή της πολιτικής, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας σκέψεις γύρω από τη χρησιμότητα της Κλασικής Φιλολογίας και τη σύνδεσή της με τον κόσμο γύρω μας. Επιπλέον, προσφέρει τον λόγο σε πολιτιστικά ενήμερους και μορφωτικά ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας ώστε να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις για ό,τι απασχολεί τη φιλολογία και τον πολιτισμό ευρύτερα.

Η πρώτη διάλεξη του δεύτερου κύκλου διαλέξεων είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021, κατά τις ώρες 6.00-8.00 μ.μ., και φιλοξενεί ανακοίνωση του διακεκριμένου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Χαρίδημου Κ. Τσούκα, με τίτλο «Ηγεσία και η τέχνη της ευθυκρισίας: Μαθήματα από τον Αριστοτέλη».

Την εκδήλωση συντονίζουν οι διοργανωτές της ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑΣ, Αλεξάνδρα Ροζοκόκη και Ανδρέας Σεραφείμ, Ερευνητές του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών.

Για την παρακολούθηση της διάλεξης, απαιτείται η συμπλήρωση της παρακάτω ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, προκειμένου να λάβετε τον σύνδεσμο Zoom:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Περίληψη ανακοίνωσης του κ. Τσούκα:

Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο της καλής ηγεσίας είναι η ευθυκρισία. Θα πραγματευθώ εν συντομία τον καθένα από τους δύο όρους χωριστά (ηγεσία, ευθυκρισία) και θα επικεντρωθώ στη σχέση τους. Η ηγεσία επιλύει το πρόβλημα της συλλογικής δράσης – εμπεριέχει στοιχεία και πατερναλισμού και πειθούς. Η ευθυκρισία, ενώ αναφέρεται στην έλλογη σκέψη, την υπερβαίνει, ενσωματώνοντας στοιχεία διαίσθησης, συναισθηματικής κατανόησης και ηθικού προσανατολισμού. Η ευθυκρισία είναι ιδιαιτέρως σημαντικό γνώρισμα της καλής ηγεσίας, στο μέτρο που ο ηγέτης χειρίζεται προβλήματα υψηλής αβεβαιότητας, με μακροχρόνιες επιπτώσεις. Η αριστοτελική προοπτική προσφέρει πολύτιμα εργαλεία κατανόησης του ρόλου της ευθυκρισίας στην άσκηση της ηγεσίας. Η φρόνησις, κύρια έννοια στα Ηθικά Νικομάχεια, επιλαμβάνεται των «ενδεχομένων», υπερβαίνοντας την επιστήμη και την τέχνη. Ως νοητική αρετή, αναφέρεται στο μετα-επίπεδο της ανθρώπινης συμπεριφοράς, συγκεράζοντας συχνά αντικρουόμενες ηθικές αρετές, σε ιδιότυπα κάθε φορά συμφραζόμενα. Οι ηθικές αρετές, στο μέτρο που έχουν εμπεδωθεί, προσανατολίζουν τον ηγέτη ηθικά και συναισθηματικά – του επιτρέπουν να αντιληφθεί διαισθητικά τα διακριτά, μείζονα στοιχεία μιας κατάστασης αβεβαιότητας που χειρίζεται, προκειμένου να ενεργήσει φρόνιμα. Στην καλύτερή της εκδοχή, η ευθυκρισία εκδηλώνεται ως φρόνησις. Στην ομιλία, θα αναφερθώ σε δύο παραδείγματα ηγεσίας και ευθυκρισίας – τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον John Kennedy.

 

Ημερομηνία: 
13/10/2021
Είδος Ανακοίνωσης: 
Εκδηλώσεις