Απεβίωσε ο Ακαδημαϊκός Αλέξανδρος Καμπίτογλου

 

Στις 29 Νοεμβρίου πέθανε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας ο Αλέξανδρος Καμπίτογλου, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1994.

Γεννημένος το 1922 στη Θεσσαλονίκη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Συνέχισε τις σπουδές του με ειδίκευση στην Κλασική Αρχαιολογία σε αγγλικά πανεπιστήμια, κοντά σε σημαντικούς καθηγητές κλασικών σπουδών (Sir John Beazley, M. Robertson, T. B. L. Webster).

Η πανεπιστημιακή του καριέρα άρχισε το 1954, όταν ως Assistant Professor δίδαξε σε Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Μισισιπή και Πενσυλβανία). Το 1961 εξελέγη Senior Lecture και δύο χρόνια αργότερα τακτικός καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sydney, θέση που διατήρησε έως το 1989 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Το 1963 ανέλαβε και τη διεύθυνση του Nicholson Museum of Antiquities στο Sydney, του πιο σημαντικού μουσείου ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων στην Αυστραλία, θέση που διατήρησε έως το 2000.

Σημαντικές και γόνιμες υπήρξαν οι ανασκαφές που διεύθυνε στη Ζαγορά της Άνδρου από το 1967 έως το 1974 και στην Τορώνη της Χαλκιδικής από το 1975. Οι ανασκαφικές αυτές εργασίες συνοδεύτηκαν από σημαντικές δημοσιεύσεις σε συνεργασία με τους συνεργάτες του.

Το δημοσιευμένο έργο του είναι πλούσιο σε μονογραφίες και σε άρθρα, συχνά με τη συμβολή και άλλων ερευνητών. Το μεγαλύτερο μέρος των ερευνητικών ενδιαφερόντων του περιστρεφόταν γύρω από ζητήματα σχετικά με την κεραμική της Μεγάλης Ελλάδας και ιδιαίτερα της Απουλίας. Σταθμό για την επιστήμη της Κλασικής Αρχαιολογίας αποτελεί το τρίτομο έργο The Red Figured Vases of Apulia (1978 και 1982) γραμμένο με τον πιο βαθύ γνώστη της κατωιταλιωτικής αγγειογραφίας, τον Α. D. Trendall.

Υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών Ιδρυμάτων όπως του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου, του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής, της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών. Είχε δύο φορές παρασημοφορηθεί από την Αυστραλιανή κυβέρνηση για την προσφορά του στην προώθηση των κλασικών σπουδών στην Αυστραλία, ενώ η Ελληνική Δημοκρατία του είχε απονείμει τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα.

Σημαντικό επίτευγμά του υπήρξε η ίδρυση τo 1981 του Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών του οποίου και διετέλεσε πρώτος διευθυντής μέχρι και τον θάνατό του. Το Ινστιτούτο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί προωθεί τις κλασικές σπουδές στην Αυστραλία και συγχρόνως αποτελεί έναν πολιτιστικό σύνδεσμο με τους Έλληνες της Αυστραλίας.

 

Ημερομηνία: 
09/12/2019
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου