H Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε αντεπιστέλλον μέλος της τον Καθηγητή Μηχανικής και Σκυροδέματος του Πανεπιστημίου Northwestern κ. Surendra Shah

 

Ο Καθηγητής Surendra Shah είναι παγκοσμίου εμβέλειας προσωπικότητα στο διεθνές στερέωμα της Μηχανικής και των Υλικών Σκυροδέματος με σημαντική αναγνώριση του έργου του.

Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του κ. Surendra Shah.

Βιογραφικά στοιχεία: Ο Καθηγητής  Surendra Shah γεννήθηκε στην Ινδία. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων.

Σπουδές: Έλαβε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού από το πανεπιστήμιο B.V.M. της Ινδίας, το δίπλωμα του Master από το πανεπιστήμιο Lehigh των ΗΠΑ (1960) και το Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ (1965) στην περιοχή της Μηχανικής και Υλικών Σκυροδέματος.

Σταδιοδρομία: Διετέλεσε Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Ιλλινόι στο Σικάγο (1966 - 1981), Καθηγητής της έδρας W.P. Murphy στο Πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ (1981-2014) και Διευθυντής του Κέντρου «Center for Advanced Cement-Based Materials» το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών (NSF) των ΗΠΑ (1989 - 2010) του ιδίου Πανεπιστημίου. Από το 2015 είναι Ομότιμος Καθηγητής.

Πέραν των Πανεπιστημίων Northwestern και Ιλλινόι στο Σικάγο, διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέττης (MIT), στο Πανεπιστήμιο του Sidney, στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας, στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Darmstadt και στο Πανεπιστήμιο LCPC των Παρισίων. Εσχάτως είναι μέλος του Ινστιτούτου Προκεχωρημένων Μελετών του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Hong Kong.

Καθοδήγησε 101 μεταπτυχιακούς σπουδαστάς και 92 μεταδιδακτορικούς επιστήμονες.

Τιμητικές διακρίσεις - Βραβεία: Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ (National Academy of Engineering), Ξένος Εταίρος της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικών και της Ινδικής Ακαδημίας Μηχανικών.  

Είναι Επίτιμο μέλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σκυροδέματος (American Concrete Institute), της Διεθνούς Ενώσεως Εργαστηρίων και Εμπειρογνωμόνων σε Δομικά Υλικά και Κατασκευές (The International Union of Laboratories and Experts in Construction Materials, Systems and Structures) (RILEM), και έλαβε τον τίτλο των δέκα πλέον διακεκριμένων επιστημόνων στην περιοχή του σκυροδέματος από το περιοδικό Construction Magazine (2006). Είναι Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου  L’Aquilla της Ιταλίας και του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Hong Kong (Polytechnic University). Τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων, το Βραβείο Robert E. Philleo, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σκυροδέματος (2006), το βραβείο Σκυροδέματος της Σουηδίας, το βραβείο Anderson του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σκυροδέματος, το Χρυσούν Μετάλλιο της RILEM, το βραβείο Thompson της Αμερικανικής Εταιρίας Δοκιμών και Υλικών, το βραβείο Charles Pankow της Αμερικανικής Εταιρίας Πολιτικών Μηχανικών.

Εργασίες – Βιβλία: Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 600 ερευνητικές εργασίες, είναι δε συγγραφεύς τριών βιβλίων διεθνούς επιστημονικής κυκλοφορίας με τίτλους: Fiber Reinforced Cement Composites, McGraw-Hill, 1992; High Performance Concretes and Applications, Edward Arnold, 1994; and Fracture Mechanics of Concrete, John Wiley, 1996, και επιστημονικός εκδότης άνω των 30 βιβλίων. Διετέλεσε Επιστημονικός Εκδότης των περιοδικών: ACI journal Advanced Cement Based Materials του εκδοτικού οίκου Elsevier και του περιοδικού Materials and Structures της RILEM.

Αναγνώριση του έργου του: Έχει και περισσότερες από 20.000 αναφορές και δείκτη απηχήσεως (h-index) 54.39 κατά τη βάση δεδομένων Research Gate. 

Σχέση με την Ελλάδα: Ο Καθηγητής Shah κατά την τελευταία τριακονταετία συνεργάζεται στενά με Καθηγητές και ερευνητές Ελληνικών ΑΕΙ (ΕΜΠ, ΔΠΘ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) με τους οποίους έχει από κοινού εκπονήσει πληθώρα εργασιών, έδωσε σειρά διαλέξεων σε Ελληνικά ΑΕΙ και συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια και συμπόσια που έχουν οργανωθεί στην Ελλάδα. 

Ημερομηνία: 
07/03/2019
Διεύθυνση: 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Σόλωνος 84, Τ.Κ.106 80 Αθήνα Πληροφορίες: I. Σκαρέντζος, Ε.Καμηλάρη Τηλ.: 210.3664705, 210.3664771, 6932.67.00.67 mail: typos@αcademyofathens.gr, vkamhlarh@academyofathens.gr
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου