H Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε αντεπιστέλλον μέλος της τον Καθηγητή Καρδιοχειρουργικής κ. Ιωάννη Ελευθεριάδη

 

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε χθες τον καθηγητή κ. Ιωάννη Ελευθεριάδη Αντεπιστέλλον μέλος της από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού στον κλάδο των Ιατρικών Επιστημών (Καρδιοχειρουργική) στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του κ. Ιωάννη Ελευθεριάδη.

Ο Δρ. Ελευθεριάδης γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ από Έλληνες μετανάστες. Μιλάει Ελληνικά παιδιόθεν και παραμένει ανέκαθεν υπερήφανος για την Ελληνική του καταγωγή. Το 1976 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Yale, όπου ειδικεύθηκε στην γενική χειρουργική και την καρδιοθωρακική. Αφού ολοκλήρωσε την ειδικότητά του εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Yale. To 2006 αναγορεύθηκε καθηγητής καρδιοθωρακικής χειρουργικής στην Έδρα William W. L. Glenn, εις μνήμην του μέντορά του, Δρ. Glenn. Διετέλεσε διευθυντής καρδιοθωρακικής χειρουργικής στο πανεπιστήμιο Yale, καθώς και στο νοσοκομείο Yale-New Haven επί δεκαπέντε χρόνια, έως ότου αναλάβει, το 2011, ιδρυτικός διευθυντής του εξειδικευμένου διεπιστημονικού κέντρου του πρώτου «Ινστιτούτου Αορτής», στο νοσοκομείο Yale-New Haven, το οποίο διαθέτει α) μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ για τη θεραπεία της ανευρυσματικής θωρακικής αορτής, β) μεγάλη βάση δεδομένων για ασθενείς με αορτική νόσο (πάνω από 5.000 ασθενείς) και γ) τράπεζα ιστών από δείγματα αορτής (πάνω από 2.000 ασθενείς).

Είναι ένας από τους κλινικά πιο ενεργούς ακαδημαϊκούς καρδιοχειρουργούς των ΗΠΑ. Χειρουργεί σε όλο το φάσμα της καρδιακής και θωρακικής χειρουργικής. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως ειδικός σε επεμβάσεις βλαβών της αριστερής κοιλίας, ιδιαίτερα στην μεταμοσχευτική παράκαμψη των στεφανιαίων αρτηριών, την ανευρυσματεκτομή της αριστερής κοιλίας και την μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς.

Έχει εκπαιδεύσει δεκάδες ιατρών στην καρδιοχειρουργική από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και είκοσι Ελλήνων ιατρών, οι οποίοι υπηρετούν το Ιατρικό Σύστημα της Ελλάδος. Επιπρόσθετα, συχνά επισκέπτεται την Ελλάδα ως επισκέπτης χειρουργός. Λόγω της τεράστιας προσφοράς του, κλινικής, διδακτικής και ερευνητικής, προσκαλείται ως κύριος ομιλητής ή Επισκέπτης Καθηγητής σε διάφορα σημαντικά συνέδρια του κλάδου του και πανεπιστημιακά νοσοκομεία ανά τον κόσμο. Δίνει συχνότατα διαλέξεις στην Ελλάδα, και μάλιστα το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, 2018-2019, θα δώσει τρεις διαλέξεις.

Έχει συγγράψει πάνω από 400 επιστημονικά άρθρα στην ευρεία περιοχή της μελέτης της καρδιάς και του θώρακα. Η έρευνά του είναι πρωτότυπη και πρωτοποριακή. Χρηματοδοτείται από το National Science Foundation και εστιάζει α) σε νέες τεχνικές μεταμόσχευσης καρδιάς και β) στις γενετικές μεταλλάξεις, οι οποίες ευθύνονται για τα ανευρύσματα θωρακικής αορτής και στην προστασία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού από την υποθερμία. Το έργο του μνημονεύεται από 11.000 άλλους ερευνητές και έχει συντελεστή απήχησης h:50 (Scopus 1/2019)

Ειδικότερα η έρευνά του ανέδειξε ή ανέπτυξε:

Α) ότι η παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας (CABG) είναι δυνατόν να εφαρμοστεί με ασφάλεια σε ασθενείς με χαμηλό κλάσμα εξώθησης (καρδιακή ανεπάρκεια). Αυτό συνέβαλε ώστε το CABG να εφαρμόζεται σήμερα ευρέως και με ασφάλεια στους ασθενείς αυτούς, σώζοντας πολλές ζωές και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Η επέμβαση αυτή, λόγω υψηλού κινδύνου θανάτου, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, εθεωρείτο ότι αντενδείκνυται.

Β) ότι το ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής έχει οικογενή και κληρονομική βάση.

Γ) την τεχνική «complication-specific» για τη διατομή της κατιούσης αορτής τεχνική η οποία χρησιμοποιείται πλέον παγκοσμίως.

Δ) το μέγεθος του διαχωρισμού ή της ρήξης του αορτικού ανευρύσματος.

Ε) τα επιστημονικά κριτήρια για την χειρουργική επέμβαση των αορτικών ανευρυσμάτων (διάμετρος > 5,5 cm).

ΣΤ) αιματολογική δοκιμασία «signature RNA» για την ανακάλυψη ασθενών με ασυμπτωματικό ανεύρυσμα αορτής.

Ζ) τις βιο-μηχανικές ιδιότητες της ανθρώπινης ανευρυσματικής αορτής.

Η) ότι η αθλητική δραστηριότητα υψηλής έντασης, σε νεαρούς αθλητές, δύναται να προκαλέσει διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής.

Θ) ότι οι μεταλλοπρωτεϊνάσες συμβάλλουν στην καταστροφή του αορτικού τοιχώματος.

Ι) ότι η βαθιά υποθερμική διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος, για την επέμβαση του αορτικού τόξου, είναι αποτελεσματική, αλλά και ασφαλής.

Κ) νέο καθετήρα σπονδυλικής ψύξης για την προστασία του νωτιαίου μυελού κατά την διάρκεια της αορτικής χειρουργικής.

Επιπρόσθετα στο συγγραφικό έργο του Δρ. Ελευθεριάδη περιλαμβάνονται τα ακόλουθα βιβλία House Officer Guide to ICU Care (1st, 2nd and 3rd Editions), Advanced Treatment Options For The Failing Left Ventricle, Diseases of the Aorta, Your Heart: The Owner’s Guide, The Woman’s Heart, και Αcute Aortic Disease. Πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο για το ευρύ κοινό με τίτλο Extraordinary Hearts (Penguin), στο οποίο διηγείται δέκα εμπνευσμένες και παιδαγωγικές ιστορίες ασθενών. Επίσης πρόσφατα, ο Δρ. Ελευθεριάδης εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο μυθοπλασίας με τίτλο Transplant, ένα ιατρικό θρίλερ μυστηρίου, το οποίο συμπεριελήφθη στη λίστα των φιναλίστ του διαγωνισμού Next Generation Indie Book Award για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς μυθιστορημάτων.

Είναι μέλος πολλών συμβουλευτικών επιτροπών. Διετέλεσε πρόεδρος του Connecticut Chapter of the American College of Cardiology, καθώς και μέλος του National Board of Governors του American College of Cardiology. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του International College of Angiology και επί δεκαέξι χρόνια μέλος του Τhoracic Surgery Director’s Association. Eίναι αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Aorta, καθώς και μέλος της συντακτικής επιτροπής πολλών κορυφαίων επιστημονικών περιοδικών, συμπεριλαμβανομένων των American Journal of Cardiology, Journal of Cardiac Surgery και Cardiology. Συμπεριλαμβάνεται σταθερά για πολλά χρόνια στον πίνακα The Best Doctors in America από διάφορους οργανισμούς αξιολόγησης. Το περιοδικό Men’s Health συμπεριέλαβε τον Δρα. Ελευθεριάδη στον πίνακα με τους δέκα καλύτερους γιατρούς στις ΗΠΑ. Έχει εμφανισθεί πολλές φορές στα ΜΜΕ, και συγκεκριμένα στις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Ο Δρ. Ελευθεριάδης για την όλη επιστημονική του συνεισφορά έχει τιμηθεί με τα ακόλουθα βραβεία α) Walter Bleifield Memorial Award for Distinguished Contribution in Clinical Research in Cardiology β) John B. Chang Research Achievement Award γ) Socrates από το Thoracic Residents Association, δ) Thoracic Surgery Director’s Association, ε) Society of Thoracic Surgeons, με το οποίο αναγνωρίζονται τα εξαιρετικά επιτεύγματα στη διδασκαλία και καθοδήγηση των γιατρών και στ) Distinguished Fellow Award 2008 από την International Academy of Cardiology.

 

 

Ημερομηνία: 
15/02/2019
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου